"Hopelijk houdt Vlaanderen zich nu beter aan de wet"

De Vlaamse overheid moet in de vluchtelingencrisis beter samenwerken met de federale politie om de wet te volgen. Dat vraagt Renaat Landuyt (SP.A), de burgemeester van Brugge, na de kritiek over het infopunt voor transitmigranten dat eerder deze maand geopend werd in Zeebrugge.

Ruim een week geleden werd bij de kerk van Zeebrugge een infount voor asielzoekers opgericht. Daar boden Dokters van de Wereld en het Centrum Algemeen Welzijn medische en juridische bijstand aan migranten die -meestal- naar Groot-Brittannië willen.

Burgemeester Landuyt en gouverneur Carl Decaluwé waren niet opgezet met het initiatief omdat dat volgens hen de werking van hun diensten volledig doorkruiste en omdat er al een info- en zorgpunt bestond bij de scheepvaartpolitie. Ze betreurden ook de rol van het CAW, een Vlaamse semi-overheidsinstelling, hierin.

Het infopunt kreeg heel wat kritiek en is intussen alweer gesloten. Landuyt hoopt dat Vlaanderen zich voortaan beter aan de wet houdt, zei hij in "De zevende dag".

"Wij zijn een land dat trots is op zijn sociaal systeem, ik toch nog altijd. Wij zeggen aan iedereen die binnenkomt: doe het op de normale wijze. Er zijn voorzieningen daarvoor, niet meer of niet minder. Maar wie de wet niet volgt, moet ook niet door een andere Vlaamse instelling geholpen worden."