"Regering spreekt van sociale correcties, ik van sociale illusies"

ACV-voorzitter Marc Leemans is niet te spreken over de pensioenhervormingen van minister Daniel Bacquelaine (MR). Er komen sociale correcties waardoor de minimumpensioenen stijgen voor wie een volledige loopbaan heeft afgewerkt, maar het gaat om "minder dan een aalmoes", vindt Leemans.

Vrijdag maakte de minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bekend dat hij 25 miljoen euro uittrekt voor een hoger minimumpensioen bij een volledige loopbaan. De bedoeling, zo luidde het, was het versterken van de band tussen de beroepsloopbaan en het pensioenbedrag.

Voor de vakbonden gaat het echter om "minder dan een aalmoes". Zo geldt de verhoging enkel voor 76.000 werknemers en 170.000 zelfstandigen. "De 1,9 miljoen andere gepensioneerden blijven in de kou", zegt Leemans in "Het Nieuwsblad". "Zij hebben hun pensioen zien dalen met een indexsprong, terwijl ze wel de hogere kosten moeten dragen door de verhoging van allerlei facturen door de regering. De verhoging geldt ook niet voor werklozen, invaliden of zieken."

Ook het bedrag vindt hij veel te laag. "Het komt neer op 8 euro per maand. Alleen al om de indexsprong te compenseren is 23 euro nodig. De regering spreekt hier van sociale correcties, ik van sociale illusies." ABVV-pensioenspecialist Jef Maes wijst erop dat vooral vrouwen uit de boot vallen, omdat de meesten van hen niet aan een loopbaan van 45 jaar komen.