"Trump is niet geschikt om president te worden"

In de Verenigde Staten blijft de miljardair Donald Trump de Republikeinse partij verdelen. Gisteren kreeg Trump de steun van zijn ex-rivaal Chris Christie, maar nu keert diens campagnemanager zich tegen diens beslissing. "Trump is ongeschikt", aldus Meg Whitman, ook bekend als CEO van Hewlett-Packard.

Over enkele dagen is het "Super Tuesday" en dan worden er in de VS voorverkiezingen in elf staten gehouden. Als Trump daar opnieuw fors scoort, lijkt hij goed op weg te zijn om de nominatie van de Republikeinen als presidentskandidaat in de wacht te slepen.

Veel Republikeinen -en dan vooral het partijbestuur- zijn daar niet opgetogen over. Gisteren kreeg Trump verrassend de steun van zijn voormalige rivaal, de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie. Die was eerder zonder succes uit de race gestapt.

De keuze van Christie is verrassend, want hij geldt als een gematigd Republikein, terwijl Trump er erg extreme meningen op na houdt. Christie was er als de kippen bij om te stellen dat hij geen ambt onder Trump wil en na zijn ambtstermijn als gouverneur in de privésector wil.

Toch krijgt Christie nu het verwijt van "opportunist" opgeplakt en dat dan nog wel van Meg Whitman, de financiële manager van de campagne van Christie en tegelijk ook topvrouw van het IT-bedrijf Hewlett-Packard.

"Trump zal Amerika op een gevaarlijk pad zetten en is totaal ongeschikt om president te worden", haalde Meg Whitman uit. "Christie weet dat en heeft dat heeft dat in het verleden publiekelijk gezegd", nog volgens Whitman.

Whitman  is zelf een belangrijk Republikein. Eerder voerde ze campagne om verkozen te worden tot gouverneur van haar staat Californië, maar ze haalde het toen niet. Voor ze naar Hewlett-Packard ging, was Whitman jarenlang CEO van de veilingsite eBay. Ze is één van de rijkste inwoners van Californië.