Aantal zelfstandigen in bijberoep in 5 jaar met 10 procent gestegen

Tussen 2010 en 2015 is het aantal zelfstandigen in bijberoep toegenomen met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) analyseerde en in 7 Dimanche staan.
© Wavebreak Media - www.belgaimage.be

Het NSZ voerde, in samenwerking met het bureau RH Securex, een onderzoek uit bij 826 zelfstandigen in bijberoep. Daaruit blijkt dat 40 procent hun bijkomende activiteit doet uit passie en 25 procent als hobby.

Slechts 17 procent neemt er een job in bijberoep als zelfstandige bij om een bijkomend inkomen te hebben, terwijl 14 procent er op termijn hun hoofdberoep er wil van maken.

In dezelfde periode steeg het aantal zelfstandigen in hoofdberoep maar met 4 procent.