Angela Merkel: "Ik heb geen plan B"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet van plan om van koers te veranderen in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat heeft ze gezegd in een interview op de Duitse tv-zender ARD.

Merkel liet zich vanavond uitgebreid interviewen in de talkshow van Anne Will, waarin ze vorig jaar haar beroemde uitspraak "Wir schaffen das" deed.

Peilingen geven aan dat een meerderheid van de Duitsers vindt dat de regering de controle op de vluchtelingencrisis verloren is. "Ik begrijp dat", reageert ze. "We zijn op de goede weg, maar we hebben nog een heel eind te gaan."

Merkel heeft naar eigen zeggen geen plan B. Ze blijft geloven in een Europese aanpak van de vluchtelingencrisis.

Griekenland niet loslaten

Nu een aantal Balkanlanden hun grenzen zo goed als gesloten houden voor vluchtelingen die vanuit Griekenland Noordwest-Europa proberen te bereiken, zit Griekenland met een toenemend aantal vluchtelingen die geen kant meer op kunnen. Voor Athene wordt de toestand onhoudbaar.

"De Europese Unie mag Griekenland niet in chaos laten wegzinken", vindt Merkel. "Gelooft u werkelijk dat de eurolanden vorig jaar tot het einde hebben gevochten om Griekenland binnen de eurozone te houden en dan een jaar later het land zomaar in de chaos zullen laten verzuipen?" Merkel denkt er niet aan Athene aan zijn lot over te laten.