Ex-baas van Belgacom Didier Bellens is overleden

Didier Bellens, ex-topman bij Belgacom is overleden. Dat melden Franstalige media en het nieuws is intussen bevestigd aan het persagentschap Belga. De 60-jarige Bellens was van 2003 tot 2013 gedelegeerd bestuurder van Belgacom. Hij zou al geruime tijd ziek geweest zijn.

Na zijn opleiding management engineering aan de Solvay Business School (ULB), begon Bellens zijn professionele loopbaan in 1978 bij consultancybedrijf Deloitte.

Nadien werd hij financieel directeur bij de Groep Brussel Lambert (GBL), waar de Waalse topindustrieel Albert Frère de plak zwaaide. Onder de vleugels van Frère maakt de "poulain" Bellens ook carrière bij Pargesa, de Zwitserse holding van Frère, waar hij ervaring opdoet met het beheer van holdings, fusies en overnames. Daar was hij betrokken bij de overname van de Bank Brussel Lambert door ING en de verzekeraar Royal Belge door de Franse groep AXA.

Na 2000 wordt Bellens CEO bij de mediagroep RTL, waar hij de internationale expansie leidt en de groep naar de beurs brengt.

De "numero uno" van Belgacom

In 2003 wordt Bellens verkozen tot opvolger van de pas overleden CEO van Belgacom, John Goossens. Hij zet er het moderniseringsbeleid van zijn voorgangers Bessel Kok en John Goossens voort. Onder zijn beleid wordt de vroegere staatsmonopolist inzake telecom uitgebouwd tot een moderne mediagroep die niet enkel standhoudt tegenover de concurrentie uit de privésector, maar ook met succes een stevige positie verwerft in nieuwe terreinen zoals televisie, media en internet.

Belgacom levert de grootste aandeelhouder -de Belgische staat- ook een flink jaarlijks dividend op, dat een vast en betrouwbaar onderdeel van de overheidsfinanciën wordt. Dat vestigt de grote macht van Bellens in het bedrijf en de politiek houdt zich dan ook op de achtergrond.

In zijn bedrijf regeert Bellens met harde hand, zijn wil is wet en de politiek respecteert dat. De CEO onderhoudt overigens een goed netwerk van contacten en daar zijn ook veel invloedrijke politici bij. 

Toch is er ook kritiek op zijn manier van communicatie, zijn riante salaris en hoge onkostenvergoedingen. Zelf schuwt hij de controverse niet, want Bellens is erg zelfzeker en voelt zich stevig in zijn functie. Wel krijgt hij felle kritiek wegens de vijandige overname in 2005 van Telindus, waarin hij een paar jaar eerder persoonlijk aandelen had gekocht. De beurswaakhond CBFA pleitte hem echter vrij.

In 2011 komt de CEO opnieuw onder vuur wegens omdat hij mogelijk "persoonlijke voordelen" zou hebben overgehouden aan de verkoop van een oud RTT-gebouw. 

"Di Rupo is een klein kind"

Datzelfde jaar doet de verkoop van een ander gebouw van Belgacom opnieuw stof opwaaien omdat Bellens bestuurder is bij de koper, de vastgoedgroep Immobel. Bellens moet dat verantwoorden in de Kamer en wekt daar erg veel irritatie op bij de parlementsleden die hem arrogant vinden. Een interne audit bij Belgacom pleit hem echter vrij.

De sfeer met de politiek raakt stilaan verzuurd, vooral die met premier Elio Di Rupo (PS). Op 7 november 2013 barst de bom: tijdens een ontbijtbijeenkomst in een Brusselse zakenclub pakt Bellens uit met een scherpe aanval op de premier. Hij zegt dat Di Rupo hem enkel belt op het einde van het jaar, wanneer Belgacolm de dividenden uitkeert, "een beetje als een kind dat om zijn Sinterklaas komt".

Dat is een stap te ver voor premier Di Rupo en de regering stuurt Bellens de laan uit. De regering verwijt hem bovendien zware fouten, waardoor Bellens geen ontslagvergoeding krijgt. Bellens laat het daar niet bij en onderneemt juridische stappen. Die rechtszaak is echter nog altijd niet afgelopen.