Hillary Clinton verplettert Bernie Sanders in South Carolina

Hillary Clinton heeft bij de voorverkiezingen van de Democraten in South Carolina veel meer stemmen behaald dan haar rivaal Bernie Sanders. De voormalige first lady kon 73,5 procent van de Democratische kiezers overtuigen, tegen slechts 26 procent voor Sanders, of ruim 180.000 stemmen meer. Het is een symbolisch belangrijke overwinning, met het oog op "Super Tuesday" komende dinsdag.
AFP or licensors

Het is al de derde deelstaat (na Iowa en Nevada) waar Hillary Clinton de overwinning in de wacht sleept, tegenover slechts één (New Hampshire) voor Bernie Sanders. Clinton heeft de winst vooral te danken aan haar populariteit bij zwarte kiezers. Uit de exitpolls blijkt dat naar verluidt acht op de tien zwarte stemmers in South Carolina voor Clinton gekozen hebben.

Het is een klinkende en symbolisch belangrijke overwinning voor Clinton. Acht jaar geleden verloor ze nog zwaar in South Carolina van -toen nog- senator Barack Obama. Bovendien is het komende dinsdag "Super Tuesday", als er in 11 staten Democratische voorverkiezingen zijn. Daaronder ook verschillende staten in het zuiden van de VS, waar Bernie Sanders het traditioneel moeilijker heeft.

"Morgen gaat de campagne nationaal!", aldus Clinton in haar overwinningsspeech in Columbia. "We gaan vechten voor elke stem, in elke staat". Ze richtte haar pijlen ook op haar Republikeinse rivaal Donald Trump. "We moeten Amerika niet opnieuw groot maken, Amerika is nooit opgehouden met groots te zijn. Maar we moeten Amerika weer één maken: in plaats van muren te bouwen moeten we er slopen".

Sanders heeft Clinton gelukgewenst met haar overwinning, maar geeft de strijd niet op en zet alles op alles op "Super Tuesday". "In politiek is het zo: soms win je, soms verlies je. Ik feliciteer mevrouw Clinton met haar sterke overwinning. Dinsdag zijn er 800 delegates te verdienen, en wij zijn van plan om die allemaal binnen te halen."

AFP or licensors