Iraanse hervormers winnen alle zetels in Teheran

De Iraanse verkiezingen lijken een grote triomf te worden voor de hervormingsgezinde politici. In het kiesdistrict van de hoofdstad Teheran gaan alle dertig parlementszetels naar hervormers. Dat is een opsteker voor de gematigde president Hassan Rouhani.

Twaalf jaar geleden werden de hervormers zo goed als weggevaagd uit de Iraanse politiek, vooral omdat hun kandidaten bijna allemaal geweigerd  werden om deel te nemen aan verkiezingen. Drie jaar geleden kwam daar een einde aan toen de gematigde geestelijke Hassan Rouhani tot president werd gekozen.

Rouhani moest evenwel regeren met een conservatief parlement, maar dat lijkt nu te veranderen. Al bij de eerste tellingen kwamen hervormingsgezinden aan de kop en die trend zet zich door.

Vandaag raakte bekend dat alle dertig parlementszetels in de hoofdstad Teheran naar hervormers gaan. De conservatieven en hardliners bijten er dus volledig in het zand. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat overal in Iran het geval zal zijn, maar wel zal er de volgende jaren toch een andere wind doorheen het parlement waaien.

President Rouhani en de hervormers worden blijkbaar beloond voor het nucleair akkoord dat ze vorig jaar sloten met de internationale gemeenschap. Daardoor worden de meeste zware economische sancties tegen Iran nu afgebouwd. Het land had zwaar te lijden onder die sancties. 

In het vorige parlement hadden de hervormers slechts 20 van de 290 zetels. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg ongeveer 60%. Ondanks hun comeback is het niet waarschijnlijk dat één fractie -noch hervormers, noch conservatieven en radicalen- het parlement kan beheersen.

"Niemand kan de wil van het volk stoppen"

"Niemand kan de wil van het volk tegenhouden en wie door het volk niet gewenst is, moet opstappen", zo heeft ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani vandaag getweet. Rafsanjani was één van de kopstukken van de islamitische revolutie van 1979, maar heeft zich de laatste jaren opgeworpen als een hervormer.

Rafsanjani zou samen met president Rouhani -beiden hervormers (foto in tekst)- veruit de meeste stemmen krijgen in die andere grote verkiezing, die voor de 88 leden van de Raad van Experten. De conservatieve kopstukken moeten ook in die verkiezing de duimen leggen voor hervormers.

Die Raad van Experten weegt normaal niet zo erg op het beleid, maar heeft wel één erg belangrijke taak: het controleren van de opperste leider "rahbar" of "faqih" Ali Khamenei, de hoogste functie in de islamitische republiek die boven de president en het parlement staat.

Die raad moet ook een opvolger kiezen als Khamenei de volgende acht jaar zou overlijden. Wie die raad nu controleert, kan op die manier voor heel lang zijn stempel zetten op de toekomst van Iran. Een zege bij de huidige verkiezingen zou Rafsanjani of Rouhani zelfs in "pole position" kunnen brengen om Khamenei op te volgen. Beiden zijn ze "hojatoleslam", een geestelijke rang net onder die van ayatollah en dat is voldoende om als nieuwe opperste leider verkozen te worden.