Is het eindelijk zover of blijft hij Leonardo -NoOscaro- DiCaprio?

Tijdens de nacht van zondag op maandag komen we te weten wie er welke Oscar op zijn of haar schouw mag plaatsen. Topfavoriet is uiteraard Leonardo DiCaprio. Iedereen gunt het hem, maar tot nog toe heeft hij er keer op keer naast gegrepen.
20TH CENTURY FOX/XPOSUREPHOTOS.COM

Leonardo -NoOscaro- DiCaprio is een beetje een running gag geworden op het internet. Het lijkt voor velen onbegrijpelijk dat de steracteur nog nooit een Oscar heeft gewonnen. Nochtans is de acteur nu pas voor de zesde keer genomineerd, naast niet-winnen is Leonardo immers ook uitmuntend goed in het net naast een Oscarnominatie grijpen.

Dit droevige verhaal begint in 1993. De amper 19 jaar oude DiCaprio gooit hoge ogen met zijn vertolking van Arnie, een jongen met een mentale beperking, in de film "What’s eating Gilbert Grape". De jonge Leo speelt er naast klasse-acteur Johnny Depp. De dan nog vrij onbekende Leonardo acteert zo goed, dat velen geloven dat hij écht een mentale beperking heeft.

Het levert hem een eerste Oscarnominatie op voor beste mannelijke bijrol. De concurrentie is echter bikkelhard met onder meer Ralph Fiennes voor zijn vertolking van uberbooswicht en concentratiekampcommandant Amon Goeth in "Schindler’s list". Uiteindelijk gaat Tommy Lee Jones er met de Oscar vandoor voor zijn bijrol in "The fugitive".

Enkele jaren later schittert Leonardo als Jack Dawson in de megablockbuster "Titantic". Hoewel "Titanic" 14 (!) Oscar-nominaties in de wacht sleept, wordt arme Leo niet genomineerd. Zijn tegenspeelster Kate Winslet krijgt wel een nominatie. "Titanic" verzilvert uiteindelijk 11 nominaties, maar ook Winslet blijft met lege handen achter. Het zal Rose leren geen plaats te maken op die drijvende plank voor Jack.

Image supplied by Capital Pictures

Leonardo specialiseert zich in de jaren die volgen in het spelen van rollen in films waarbij iedereen een nominatie in de wacht lijkt te slepen, behalve hijzelf. Zo wordt wél Christopher Walken en niet Leonardo DiCaprio of Tom Hanks genomineerd voor een Oscar voor "Catch me if you can". Walken verzilvert die nominatie overigens niet. Ongeveer hetzelfde gebeurt met "Gangs of New York". Die Scorsese-film wordt niet minder dan 10 keer genomineerd -geen nominatie voor Leonardo DiCaprio-, maar kan daar (auwtch) geen enkele van verzilveren.

Pas in 2004 dingt Leonardo met zijn hoofdrol in "The aviator" opnieuw mee voor een Oscar. De biografische film over filmmaker en vliegtuigmagnaat Howard Hughes is goed voor 11 Oscarnominaties. "The aviator" verzilvert 5 van die nominaties. Onder meer Cate Blanchett die naast DiCaprio speelt, vliegt naar huis met een beeldje, maar Leonardo blijft op zijn honger zitten. In zijn categorie gaat Jamie Foxx immers blindelings met het beeldje lopen voor zijn vertolking van Ray Charles in "Ray".

Twee jaar later wordt Leonardo -zo lijkt het wel- voor de verkeerde film genomineerd. De blonde god schittert dat jaar zowel in "Blood diamond" als in het veel betere "The departed". Beide films halen 5 Oscarnominaties binnen, maar Leonardo is enkel voor zijn rol in "Blood diamond" genomineerd. Die film kan geen enkele van de nominaties verzilveren, terwijl "The departed" wél met 4 beeldjes naar huis gaat. Leonardo moet eervol het onderspit delven voor Forest Whitaker voor zijn ijzersterke vertolking van de knettergekke Oegandese dictator Idi Amin Dada in "The last king of Scotland".

Hoewel Leonardo daarna de ene na de andere goede film draait zoals "Inception" en "The great Gatsby", die bovendien stuk voor stuk Oscarnominaties in de wacht slepen, wordt Leonardo zelf pas in 2014 opnieuw genomineerd voor zijn prestatie als beursyuppie Jordan Belfort in "The wolf of Wall Street". Hij was ook producer voor die film en is ook daarvoor genomineerd.

In pole position met een dubbele nominatie op zak kan het toch niet meer foutlopen? Jammer voor Leo gaan respectievelijk Matthew McConaughey voor zijn hoofdrol in "Dallas buyers club" en de producers van "12 years a slave" lopen met de Oscarbeeldjes. Extra pijnlijk is dat McConaughey ook een kleine rol heeft in "The wolf of Wall Street" waarin hij het personage van Leo advies geeft hoe het te maken (als beursmakelaar).

Dit jaar is Leonardo genomineerd voor zijn rol in "The revenant". Als pelsenjager Hugh Glass ziet hij onder de regie van Alejandro González Iñárritu twee uur en half af in de desolate Amerikaanse wildernis met als hoogtepunt een gevecht met een grizzlybeer. Hij én de film zijn alvast topfavoriet voor de Oscars. Iedereen gunt het hem ook. De kans lijkt klein dat iemand die Oscar uit Leonardo zijn handen houdt, of het zou die beer uit "The revenant" moeten zijn.