Man wil geen vrouw naast zich, luchtvaartmaatschappij aangeklaagd

Een 81-jarige vrouw, een overlevende van de nazi-concentratiekampen, daagt de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al voor de rechter wegens discriminatie. Ze neemt het niet dat ze zowat verplicht is op een andere plaats in het vliegtuig te gaan zitten omdat haar buurman, een ultra-orthodoxe jood, weigerde naast een vrouw te komen zitten.
AP2013

De vrouw zegt tegen The New York Times dat ze al op haar plaats zat voor een vlucht van Newark naar Tel Aviv, toen haar buurman kwam opdagen: een 50-jarige chassidische jood. De man weigerde naast een vrouw te gaan zitten, waarop een steward de vrouw een andere zetel aanbood, dichter bij de eerste klas.

Toen de vrouw de steward vroeg of zijn voorstel te maken had met haar buurman die niet naast een vrouw wilde zitten, antwoordde die onomwonden ja. De vrouw ging uiteindelijk inderdaad op een andere stoel zitten omdat ze naar eigen zeggen liever niet elf uur lang naast iemand wilde zitten die liever geen buurvrouw op het vliegtuig heeft.

"Ik voelde mij gekleineerd", zegt de vrouw. "Als oudere en welopgevoede vrouw die al de hele wereld heeft afgereisd, pik ik niet dat eender welke man zomaar kan beslissen dat ik niet naast hem mag zitten."

El Al zit verveeld met de zaak. "Ons cabinepersoneel probeert alle mogelijke passagiers ter wille te zijn. Ons personeel krijgt allerlei verzoeken en probeert die waar mogelijk in te willigen. Het hoofddoel blijft dat het vliegtuig op tijd vertrekt zodat iedereen op tijd ter bestemming raakt."

Gendersegregatie: een moeilijke kwestie

In 2011 heeft het Israëlische Hooggerechtshof verboden dat vrouwen verplicht kunnen worden achteraan in de bus te gaan zitten. Alle man-vrouw-regelingen voor zitplaatsen in het openbaar vervoer moeten volgens het Hooggerechtshof op vrijwillige basis gelden.

Drie jaar geleden besliste de Israëlische justitie dat er eind moest komen aan gendersegregatie in alle openbare diensten en in de openbare sfeer.