Onafhankelijke filmmakers lauweren "Spotlight"

De Amerikaanse film "Spotlight" is de grote winnaar van de 31e editie van de Independent Spirit awards. De film van Tom McCarthy won onder meer de prijzen voor beste film, beste regisseur en beste scenario. Abraham Attah (Beasts of no nation) en Brie Larson (Room) wonnen de acteursprijzen.
Image supplied by Capital Pictures

De Amerikaanse vereniging van onafhankelijke filmmakers heeft aan de vooravond van het gala van de Academy Awards de Independent Spirit Awards uitgereikt in Californië.

"Spotlight" van Tim McCarthy was de grote winnaar op het gala. De film over de onthulling van een groot kindermisbruikschandaal in de katholieke kerk in The Boston Globe won de prijzen voor beste film, beste regie, beste scenario, beste montage en beste cast.

De prijs voor beste niet-Engelstalige film ging naar "Son of Saul". Daarmee liet de Hongaarse film onder meer de Franse inzending "Mustang" en de Colombiaanse film "El abrazo de la serpente" achter zich. De drie films maken vannacht ook kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De Belgische acteur Jan Bijvoet heeft een rol in de Colombiaanse film.

Netflix-film ook in de prijzen

"Beasts of no nation" werd ook verschillende keren gelauwerd op de Indepent Spirit Awards. De Netflix-film over een kindsoldaat in Afrika won onder meer de awards voor beste mannelijke hoofdrol (Abraham Attah) en beste mannelijke bijrol (Idris Elba).

Brie Larson kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in "Room". Mya Taylor werd gelauwerd met de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in "Tangerine". Taylor is daarmee de eerste transgender die in de prijzen valt op het gala.