Werken aan Noorderlijn in Antwerpen officieel van start

Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) hebben de officiële aftrap gegeven voor de werken aan de Noorderlijn. Ze deden dit door symbolisch de vlaggen te hijsen op de Teniersplaats. Koen Kennis sprak van een "historisch moment".

Elf jaar na de heraanleg van de zuidelijke Leien starten in maart de werken aan de Noorderlijn. Niet alleen krijgen nu ook de Noordelijke Leien, de Rooseveltplaats en het Operaplein (foto boven) hun langverwachte facelift, er komt ook een tramverbinding die het centrum van de stad verbindt met het Eilandje en het noorden van de stad.

"De werken zullen hinder met zich meebrengen, maar Antwerpen blijft bereikbaar. Op de Frankrijklei en de Noorderlaan zullen steeds twee keer twee rijstroken beschikbaar zijn en op de Rijnkaai twee keer één. Voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van veilige doorgangen op het bouwterrein en het openbaar vervoer blijft te allen tijde beschikbaar", zegt schepen Koen Kennis.

Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken drie jaar en vier maanden in beslag nemen, tot juli 2019. "Daarna zal het vlotter, veiliger en comfortabeler reizen zijn van en naar het noorden van Antwerpen. We willen mensen ook verleiden om die verplaatsing zoveel mogelijk met de tram te doen en daarom komt er een Park en Ride op de Havana-site. We blijven ook verder investeren in trams met meer capaciteit en comfort. Momenteel loopt een aankoopprocedure voor nog eens 146 nieuwe trams, wat een uitbreiding met 25 procent zou betekenen", zegt minister Weyts.

Wie vragen heeft over de werken kan daarvoor terecht op het infopunt Noorderlijn aan de Italiëlei of op www.noorderlijn.be.