Zwitsers zeggen nee tegen gedwongen uitwijzingen

De Zwitsers hebben in een referendum de gedwongen uitwijzing van vreemdelingen na een veroordeling verworpen. Het controversiële voorstel van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP), 's lands grootste partij, hield in dat buitenlanders met een strafblad - ook al is dat maar miniem - automatisch uitgewezen worden.

De SVP had een lijst van ernstige en minder ernstige misdrijven opgesteld die zouden resulteren in een automatische uitzetting. Daarbij ook enkele opvallende dingen: ook wie maar enkele kilometers per uur te hard rijdt en wordt geflitst, zou zonder pardon de deur gewezen worden. Er is geen recht op hoger beroep.

De laatste opiniepeilingen voor het referendum gaven aan dat het een spannende nek-aan-nekrace zou worden. 59 procent heeft het voorstel verworpen, bij een opkomst van 62 procent. Het resultaat van de volksraadpleging is bindend.

Het controversiële voorstel maakte heel veel emoties los. Sommigen vreesden dat vreemdelingen buiten zetten op basis van een misdrijf het einde zou betekenen van de rechtsstaat. Maar allicht blijft dus alles zoals het is.

In 2010 sprak het Zwitserse volk zich in een referendum al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook op initiatief van de SVP. Het parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden.

De Zwitsers konden vandaag ook stemmen over andere thema's, zoals gelijke rechten voor samenwonenden en gehuwden en over een tweede koker voor de Gotthard-wegtunnel. Dat laatste voorstel is al goedgekeurd.