"15 maanden lang droeg ik hetzelfde saaie pak"

15 maanden. Zolang hield Richard Stewart, burgemeester van Coquitlam, Canada, het uit in een "saai blauw confectiepak" zonder dat er een opmerking over gemaakt werd. De hemden en dassen wisselde hij af, maar, tijdens welke openbare meeting dan ook, het blauwe pak bleef hij dragen. Tot hij enkele weken geleden toch aangemaand werd eens een grijs pak aan te doen. "Opdracht volbracht", aldus de burgemeester, want zijn experiment had niet enkel de bedoeling kostenbesparend te zijn.

Op nieuwswebsites CTV News en CBC gaf de burgemeester meer uitleg. "Vrouwen blijken zich altijd maar meer te moeten bewijzen voor de jobs die ze doen. Zo hoorde ik toevallig tijdens de meest recente verkiezingen kiezers opmerkingen maken over de kleren van de vrouwelijke kandidaten. Maar over die van de mannelijke werd met geen woord gerept. Dat frustreerde me en ik wilde daaraan iets doen."

"Ik had gehoord dat een Australisch politicus het gedaan had en dat bij hem niemand het gemerkt had. Het leek me de gewoonste zaak van de wereld dat ik iedere dag hetzelfde zou aantrekken maar omdat ik een man ben, dat niemand het zou opmerken."

"Ik heb zelf dochters en als ik zie welke nonchalante barrières de maatschappij hen oplegt, voor zichzelf en om carrière te maken, barrières die niet voor mannen bestaan, leek het me evident om daarop eens de aandacht te vestigen. Want ik wil dat ze beseffen dat hoe ze er uitzien geen invloed mag hebben op hun carrière."

"Ook in deze job, als politicus, krijgen vrouwen vaak opmerkingen dat ze zich anders moeten kleden, dat het geschikt moet zijn voor de gelegenheid, dat ze iets nog niet zolang geleden ook al gedragen hebben. Opmerkingen die ik nooit gekregen heb."

Op 15 februari kwam er een einde aan zijn experiment, toen een medewerker hem erop attent maakte dat 3 van zijn collega’s in het stadsbestuur grijze pakken droegen en hij een blauw, en dat hij misschien ook best een grijs pak zou dragen: "Het ging dus zelfs helemaal niet over het feit dat ik al die tijd hetzelfde pak gedragen had."

"Nu het experiment afgelopen is, ben ik blij dat ik dit pak aan een tweedehandszaak kan afgeven. Ik baal er intussen van."

lees ook