"De Wever zet de geloofwaardigheid van de premier op het spel"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten geeft in een interview met Het Laatste Nieuws felle kritiek op uitspraken van N-VA voorzitter Bart De Wever over de Griekse aanpak van de vluchtelingencrisis. Volgens haar zet hij zo de geloofwaardigheid van premier Michel op het spel. Charles Michel zit op een belangrijke Europese top over de vluchtelingencrisis, waar hij zich schaart achter het Europese project.

De uitlatingen van Bart De Wever (N-VA) konden bij Gwendolyn Rutten op weinig bijval rekenen. De N-VA-voorzitter bekritiseerde de Griekse premier Alexis Tsipras. Tsipras dreigt er mee om alle Europese beslissingen te blokkeren als de vluchtelingen niet gelijkmatig worden verdeeld over de lidstaten.

De Wever legt de schuld zelfs volledig bij de Griekse premier, Griekenland zet volgens hem mensen aan om naar Europa te komen. "En nu de grenzen aan het dichtgaan zijn, schreeuwt hij moord en brand", vertelde De Wever in "Terzake".

"Echt, we konden onze oren niet geloven toen we De Wever bezig hoorden", vertelt Rutten aan Het Laatste Nieuws. "Ik heb zijn uitlatingen zelfs tweemaal beluisterd. Wat hij wil, is het begin van de collectieve verrotingsstrategie. En dat is erg grof. Je speelt geen stratego met mensen."

"Een verkeerd signaal"

Volgens Gwendolyn Rutten maakt Bart De Wever een belangrijke denkfout. "Hij vergeet dat de Griekse buitengrenzen ook de Europese grenzen zijn, en dat Europa het probleem samen moet aanpakken."

Bovendien geeft de N-VA-voorzitter zo ook een verkeerd signaal af over de Belgische aanpak van de vluchtelingencrisis. Premier Charles Michel zit op een belangrijke Europese top over de vluchtelingenproblematiek en hij heeft duidelijk aangegeven voorstander te zijn van het Europese project.

"Je mag toch enig professionalisme verwachten"

Niet enkel Bart De Wever moet het ontgelden, ook zijn partijgenoot minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon neemt Rutten op de korrel. Ze plaatst een aantal vraagtekens bij de door Jambon ingevoerde controles aan de grens tussen Frankrijk en België.

"Als dat nodig is om de strijd tegen de mensenhandel te voeren, dan staan we daar volledig achter. Het moet wel van tijdelijke aard zijn, want we hebben baat bij het openblijven van onze grenzen. België wordt beter van Europa. Als Open VLD hadden we dan ook liever gerichte controles gehad", zegt de Open VLD-voorzitster.

Wat Rutten echt een probleem vindt, is dat Jambon niet de juiste procedures heeft gevolgd om deze grenscontroles in te voeren. "Je mag toch enig professionalisme verwachten. Nu word je op de vingers getikt door Europa omdat je niet de juiste weg hebt bewandeld", concludeert Rutten.