"Gegeven de mogelijkheden de meest rechtvaardige oplossing"

De nieuwe energieheffing die morgen van kracht wordt, gaat uit van een evenredige verspreiding van de lasten tussen gezinnen en bedrijven. Dat zegt Vlaams energieminister Annemie Turtelboom in een reactie op Test-Aankoop. De verbruikersorganisatie stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de zogenaamde Turteltaks.

Morgen gaat in Vlaanderen de nieuwe verhoogde 'Bijdrage Energiefonds' in voege. De heffing dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. In "De wereld vandaag" zegt de minister dat ze de taks nu heft om er voor te zorgen dat het probleem niet nog groter wordt en de consumenten later een nog hogere rekening zouden krijgen.

Omdat er al een federale belasting bestaat op het verbruik van elektriciteit, kan er geen Vlaamse taks op het verbruik meer bijkomen. Daarom werkt Turtelboom met een belasting per aansluitpunt . Ze heeft daarbij voor een evenredige verdeling van de lasten tussen de gezinnen en de bedrijven gekozen. Beide groepen betalen 50 procent van de rekening, waarbij de mensen die het moeilijk hebben zoveel mogelijk worden ontzien.

De minister verwijt Test-Aankoop van een inconsequente houding. "Enerzijds vraagt Test-Aankoop een heffing op verbruik en anderzijds zegt ze dat een heffing op verbruik buiten de Vlaamse bevoegdheden valt."

"Gegeven onze mogelijkheden die we constitutioneel hebben, is dit de meest rechtvaardige oplossing en ik heb tot op vandaag nog geen enkel alternatief gehoord dat binnen mijn bevoegdheden valt", besluit Turtelboom.