"Minder goed zien, grijze haren en maatje meer, dat is wel frustrerend voor 18-jarige"

Was Christine een dag vroeger of later geboren dan zou ze nu 72 jaar oud zijn. Door een speling van het lot is ze op een schrikkeldag geboren en wordt ze nu pas 18: "Pas volwassen zijn en al grijze haren hebben, minder zien en horen en al een maatje meer… dat is wel frustrerend voor een 18-jarige." We zochten en vonden mensen voor wie de 29e februari net dat tikkeltje extra is.

Vandaag is een vrij uitzonderlijke dag: maar om de vier jaar telt februari 29 dagen. Wie dan wordt geboren, verjaart maar dus om de 4 jaar. Wie dan trouwt heeft geen enkel excuus om de datum te vergeten. Wij sprokkelden verhalen bijeen van mensen in zo’n situatie.

Zorgleerkracht Elke telt 36 lentes, maar wordt pas echt 9 jaar oud. "De kinderen vinden het best wel grappig dat ik 1 meter 83 groot ben, maar slechts 9 jaar oud ben." Nu vindt ze het wel fijn om jarig te zijn op de 29e februari, maar als kind was dat niet altijd even leuk. "De andere kinderen zeiden dat ik niet echt jarig was als ik het op de 28e of op 1 maart vierde."

"Tijdens de schrikkeljaren word ik extra in de bloemetjes gezet. Mensen vergeten mijn verjaardag niet gauw." Het is volgens Elke ook altijd de ideale aanleiding om mensen eens te horen die je uit het oog bent verloren. "Sommige mensen die je niet zo vaak ziet, denken dan nog eens aan jou. En dat is wel fijn."

Student Felix is slechts 6 jaar oud, maar krijgt vaak complimenten over zijn volwassenheid, zijn goede kennis van de d/t-regels en over het feit dat hij nu al een masterdiploma heeft. "Jarig zijn op 29 februari is nog steeds een goede conversatiestarter, maar ik heb het gevoel dat iedereen rond mij daar meer mee bezig is dan ik."

Op je zesde verder studeren is niet altijd even gemakkelijk. "Als kunstleerkracht in wording is het wel lastig om stagelessen te geven aan leerlingen die 2 tot zelfs 10 keer ouder zijn dan ikzelf", zegt hij daarover sarcastisch. "Kennelijk is het voor ouderen moeilijk om respect op te brengen voor een jongere generatie."

Christine uit Ronse wordt er elk jaar op Nieuwjaar al op attent gemaakt of ze dit jaar verjaart of niet. "Je verjaart dit jaar, zeggen ze dan. Die mensen mag ik dan verwachten om op de 29e een glas te komen drinken", zegt de gepensioneerde onderwijzeres die dit jaar 18 jaar wordt. "Spijtig dat ik niet echt opnieuw 18 jaar word. Nu voel ik me al meer dan "meerderjarig"."

"Pas volwassen zijn en al grijze haren hebben, minder zien en horen en al een maatje meer… dat is wel frustrerend voor een 18-jarige", grapt Christine. Ze ziet er duidelijk de humor wel van in. Ook de wensen van familie en vrienden zijn vaak aan een kind of een tiener gericht. "Ik heb ook jaren lolly’s gekregen als geschenk", zegt ze. "Eén voordeel, ik had mijn diploma op mijn vijfde al op zak en was een jaar later al getrouwd."

Feestgedruis met "lotgenoten"

Verjaren op 29 februari is vrij uitzonderlijk, de datum komt immers maar een keer om de vier jaar voor. Zo heeft Christine in haar 36 jaar als onderwijzeres maar één jongen in de klas gehad die ook op die dag jarig was. Sommige mensen die jarig zijn op de schrikkeldag zoeken "lotgenoten" op om samen te vieren.

Dat laatste is elke 4 jaar het geval in Veurne. Omdat de schrikkeldag dit jaar op een maandag valt, was het afgelopen weekend weer zover. Niet minder dan 15 "verschrikkelijke jarigen" -zoals ze het zelf noemen- van alle leeftijden verzamelden om er samen hun verjaardag te vieren. De jongste deelnemer wordt vandaag 3 (12), de oudste 23 (92).

Wie geboren is op de schrikkeldag haalt vaak aan dat mensen niet gemakkelijk hun verjaardag vergeten. Wanneer je jarig bent, kun je natuurlijk niet zelf kiezen. Bij een huwelijk ligt dat anders. Heb je een vergeetachtige partner? Dan is 29 februari misschien wel een goede trouwdatum. Deze koppels vonden dat alvast een strak plan.

Lieve & Rik (1 jaar/4 jaar getrouwd)

© 2012 Jef Matthée Photography

Dat het zo’n gemakkelijk te onthouden datum is, was voor Lieve & Rik een van de voornaamste redenen om te trouwen op 29 februari. "Elk jaar twijfelen we zelf aan de datum waarop we elkaar voor het eerst hebben ontmoet", zegt Lieve. "We moeten dikwijls spieken om te zien welke dag het nu ook weer was. Met onze trouwdatum hebben we geen risico’s genomen."

Hoewel ze in 2012 getrouwd zijn, is het dit jaar hun eerste echte trouwverjaardag. "We gaan opnieuw overnachten in het hotelletje waar we onze huwelijksnacht hebben doorgebracht", zegt Lieve die eigenlijk grotere plannen had. "Ik ben momenteel hoogzwanger van ons tweede kindjes. Veel meer doen zit er dus niet in."

Herlinde & Nicolas (6 jaar/24 jaar getrouwd)

Zelfstandigen Herlinde & Nicolas zijn vrij snel na de verloving getrouwd, hun keuze om op de schrikkeldag te trouwen was puur praktisch. "Die extra kalenderdag zat in alle agenda’s nog vrij, ik denk dat de meesten de 29e februari gewoon waren vergeten", zegt Nicolas. "Het was nochtans zalig warm weer -19 graden- met een stralende zon."

Ze hebben vorig jaar hun vijfde trouwverjaardag in alle glorie gevierd. "We zijn met alle getuigen, familie en vrienden die er in 1992 bij waren een gans weekend naar de Ardennen getrokken", zegt Nicolas. Gisteren zijn ze iets lekker gaan eten en vandaag hebben ze allebei vrij genomen. "Wat voor twee zelfstandigen vrij uitzonderlijk is."

Erik & Maureen (9 jaar/36 jaar getrouwd)

Ook Erik en Maureen kozen om op de schrikkeldag te trouwen op praktische redenen: ze wilden snel trouwen en 29e februari in 1980 was een vrijdag. "Er zijn er die beweren dat ik de 29e heb gekozen, omdat ik dan maar om de vier jaar een cadeautje voor mijn vrouw moet kopen", zegt Erik grappend. Hoewel zijn schoonouders in eerste instantie niet gerust waren in de weersomstandigheden, was het uitzonderlijk mooi lenteweer. "Mijn schoonvader vreesde dat we met slee naar het stadhuis zouden moeten gaan."

Intussen is het koppel 36/9 jaar gelukkig getrouwd. "We zijn eigenlijk geen grote jubileumfeestvierders. Vandaag gaan we gewoon iets eten", zegt Erik die wel grootse toekomstplannen koestert. "In 2020 zijn we 10 jaar getrouwd en geven we een groot feest, want ik vrees dat we ons zilveren jubileum in 2080 of gouden in 2180 niet meer zullen halen."