"Niet "The revenant" maar "Spotlight" is verrassende beste film"

Op de 88e Oscars is de film "Spotlight" verrassend bekroond als beste film. De film kaapte in totaal slechts twee beeldjes weg. Grote winnaars van de avond waren actiefilm "Mad Max: fury road" met 6 prijzen en "The revenant" met 3 beeldjes, waaronder beste regie en beste acteur. Filmjournalist Ward Verrijcken volgde de show op de voet.
De cast en regisseur van "Spotlight"

Dat "Spotlight" bekroond wordt als beste film is volgens Verrijcken een verrassing. "The revenant" was in die categorie de torenhoge favoriet. "Je voelde dat het momentum eigenlijk bij die film lag, door de aard van het verhaal over de wraaktocht tijdens de pioniersdagen van de VS. Als je weet dat  "The revenant" wel de prijzen voor beste scenario, beste regie (Iñárritu) en beste acteur (DiCaprio) wegkaapt, dan zou je verwachten dat het effectief ook om de beste film gaat. Maar dat zag de Academy dus anders."

Dat de Oscar voor beste film naar "Spotlight" gaat, noemt Verrijcken "een compromis waar hij zeker mee kan leven". "De film gaat over de deugden van de journalistiek, als de krant Boston Globe een schandaal van seksueel misbruik in de Amerikaanse katholieke Kerk blootlegt. Het is een goed, vakkundig gemaakt voorbeeld van klassieke cinema."

Wat wel opvalt, is dat "Spotlight" naast beste film enkel beste scenario gewonnen heeft. "Het is van 1952 geleden dat de film die de belangrijkste Oscar wegkaapte zo weinig prijzen won. Toen won "The greatest show on earth" dezelfde twee prijzen."

Oscarkampioen met 6 beeldjes uit 10 nominaties is actiefilm "Mad max: fury road". "Die film wint in heel wat nevencategorieën. Artistiek was hij ook de beste van het pak. Fantastische cinema is het. Maar de Academy neemt een genrefilm als deze niet altijd serieus."

"Triomf voor DiCaprio"

Na vijf nominaties mag Leonardo DiCaprio de Oscar voor beste acteur in ontvangst nemen. "Het is ein-de-lijk gelukt voor Leo, dat is het gevoel dat overheerst. Al is eigenlijk een vreemde term, voor een acteur die nog maar begin de 40 is. Op Twitter lijkt het alsof de hele wereld wou dat hij won. Het is hem écht zeer gegund. Zijn acteerprestatie in "The revenant", met een minimum aan dialoog, is ijzersterk", vertelt Verrijcken.

"DiCaprio is zonder twijfel de grootste en belangrijkste filmster ter wereld. Niemand anders zou voor zo'n film over een moeilijk thema zó veel volk naar de cinema lokken. In zijn bedankingsspeech, die véél langer duurde dan de voorziene 45 seconden, toonde hij zich als de filantroop die hij is. Hij droeg zijn winst op aan de ecologische strijd. Hij moet dat niet doen, maar het gebeurt wel. Hij draagt de film en het thema."

In de categorie beste actrice werd Brie Larsson bekroond voor haar vertolking in "Room". "De verwachte winnares in deze categorie, even terecht als DiCaprio bij de mannen. Dit betekent voor haar de grote doorbraak, na een start als kindacteur. Larsson schittert in deze rol als vrouw die jarenlang wordt vastgehouden door een seksueel delinquent."

Muziek

Op muzikaal vlak is Ennio Morricone bekroond met een eerste competitieoscar Hij won eerder al een lifetime achievement award, maar nooit eerder viel hij binnen de Oscarcompetitie in de prijzen. Met zijn 87 lentes maakt hem dat de oudste Oscarwinnaar aller tijden, voor de muziek van Tarantino's "The hateful eight". Sam Smith viel in de prijzen voor Bondsoundtrack "Writing's on the wall".

"De vertolking was echt maar niets.  Wie wel opviel in de positieve zin, was Lady Gaga. Ze kreeg voor de vertolking van het genomineerde nummer "Til it happens to you" een lange staande ovatie. En terecht, want het was een kippenvelmoment. Gaga riep tijdens haar optreden slachtoffers van seksueel misbruik op het podium, met woorden als "verkrachting" op hun armen geschreven. Niemand zou dat durven, zij wel. En met succes."