Amerikaanse student smeekt om vergiffenis in Noord-Korea

Een Amerikaanse student die begin januari in Noord-Korea werd opgepakt, zou bekend hebben dat hij propagandamateriaal heeft gestolen. De jongeman zou hebben gehandeld op vraag van een Amerikaanse methodistenkerk en onder invloed van een geheime universiteitsvereniging, zo meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

KCNA meldt dat Otto Frederick Warmbier, student aan de universiteit van Virginia, vandaag een interview gaf aan Noord-Koreaanse en buitenlandse journalisten in Pyongyang. De 21-jarige jongeman zou hebben toegegeven dat hij in zijn hotel in Pyongyang een affiche met daarop een politieke slogan stal.

Op videobeelden die werden verspreid, is een huilende Warmbier te zien die smeekt om zijn vrijlating en zegt "de ergste fout in zijn leven te hebben begaan". De student draagt een maatpak en das en wordt geflankeerd door twee Noord-Koreaanse bewakers.

Volgens de jongeman moest de affiche dienen als trofee voor de moeder van een vriend en lid van de methodistenkerk. De vrouw zou hem een tweedehandswagen van 10.000 dollar (omgerekend 9.130 euro) hebben beloofd als hij in zijn missie zou slagen. Als hij zou worden opgepakt, zou zijn familie 200.000 dollar (182.000 euro) krijgen, aldus KCNA. "Omdat mijn familie grote geldzorgen heeft, zag ik dit als een gouden kans om geld te verdienen. Het doel van mijn missie was de motivatie en de arbeidsethiek van het Noord-Koreaanse volk te ondermijnen", aldus de student.

Buitenlanders die in Noord-Korea worden opgepakt, worden vaak gedwongen om publieke bekentenissen af te leggen volgens een op voorhand vastgelegd scenario. Meestal gaat het om een eerste fase in het proces van hun eventuele vrijlating. Bij zijn arrestatie had Noord-Korea de student nog beschuldigd van "vijandige daden". Het is niet duidelijk wanneer de jonge Amerikaan voor de rechter moet verschijnen en ook over de aanklachten tegen hem werd niet gesproken.