Argentinië komt tot akkoord met schuldeisers

Argentinië heeft een voorlopige deal gesloten met een groep schuldeisers. Het land zet daarmee vooralsnog een streep achter een vijftien jaar durend juridische geschil over leningen waarop het in 2001 verzaakte.

Argentinië zal een groep procederende partijen onder leiding van Elliot Management zo'n 4,7 miljard dollar betalen. Dat is ongeveer 75 procent van het totale geclaimde bedrag inclusief rente. Het Argentijnse Congres moet de zaak nog wel goedkeuren en daarvoor ook een aantal schuldwetten intrekken.

"Dit is een grote stap voorwaarts, maar nog niet de finale stap", zegt bemiddelaar Daniel Pollack. Veel schuldeisers schreven de afgelopen jaren een groot deel van hun vorderingen af. Een kleine groep investeerders bleef echter inzetten op de volledige terugbetaling van de leningen. Het kan nog zo'n zes weken duren voordat een definitief akkoord wordt ondertekend.