Brussel neemt antifraudemaatregelen bij theoretisch rijexamen

De Brusselse staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) heeft enkele antifraudemaatregelen doorgevoerd bij het theoretisch rijexamen. Voortaan wordt geput uit meer examenvragen en is de volgorde van de vragen willekeurig. Dat gebeurt nadat de Nederlandse organisatie "Zeker slagen" ook in Brussel actief was geworden. "Zeker slagen" stoomt kandidaten klaar door hen de juiste reeks vragen van buiten te leren kennen. De kandidaten slagen dan in het examen zonder de stof te kennen.

"Zeker slagen" is al langer actief in Nederland en heeft haar activiteit recent uitgebreid naar ons land. De organisatie belooft in haar reclame een slaagkans van 100 procent op het theoretisch rijexamen. In één dag tijd worden de kandidaten klaargestoomd, louter op basis van memotechnische trucjes. De vragenreeksen werden door de organisatie clandestien gefilmd in examencentra in België. Op die manier slagen kandidaten voor het theoriegedeelte van het rijbewijs, zonder de materie onder de knie te hebben.

"We hebben de praktijk enkele weken terug voor het eerst vastgesteld in België en hebben meteen aanpassingen aan het examen doorgevoerd", zegt Bianca Debaets. "De groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs (GOCA) heeft ervoor gezorgd dat kandidaten voortaan enkel nog willekeurige vragenlijsten voorgeschoteld krijgen, en geen vaste vragenlijsten.

Daarbij is het aantal mogelijke examenvragen ook uitgebreid met 125 vragen. Vanaf nu zullen daar elk jaar opnieuw 300 nieuwe vragen aan worden toegevoegd. Tot slot worden binnenkort nieuwe beeldschermen geïnstalleerd in de examencentra. Die schermen maken het filmen met een smartphone of een verborgen camera onmogelijk", besluit de staatssecretaris.

Recent nog heeft GOCA klacht ingediend tegen een kandidaat die betrapt werd tijdens het filmen van de vragen in het examencentrum in Anderlecht. Het Brussels gewest telt twee examencentra, in Anderlecht en in Schaarbeek.

Meest gelezen