De Lijn controleerde recordaantal reizigers op zwartrijden

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar een recordaantal reizigers gecontroleerd op zwartrijden. Van de meer dan 2,1 miljoen gecontroleerde reizigers waren er bijna 52.000 oftewel 2,4 procent niet in orde. De vervoersmaatschappij gaat ook dit jaar extra en gericht controleren op zwartrijden.

In totaal werden 51.745 processen-verbaal opgesteld voor zwartrijden. 7.019 reizigers daarvan of 14 procent kregen een proces-verbaal omdat ze hun sms-ticket hadden aangevraagd nadat de controleur was opgestapt. Daarnaast werden 880 processen-verbaal opgesteld voor vervalsing van een sms-ticket (zoals bijvoorbeeld het doorsturen van een sms-ticket).

Sinds 1 september betalen zwartrijders 107 euro, bij recidive lopen de boetes op tot 400 euro. Bij gevaarlijk gedrag of fraude met vervoerbewijzen schommelen de boetes tussen 250 en 500 euro. In totaal werden vorig jaar 4,1 miljoen euro aan boetes voor zwartrijden uitgeschreven. (Een aantal processen-verbaal werden geseponeerd nvdr.)

"Een kwestie van rechtvaardigheid"

"De intensievere controles op zwartrijden werpen vruchten af", reageert directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot. "In 2015 liep 1 reiziger op de 42 (2,4 procent) tegen de lamp, in 2008 was dat nog 1 reiziger op de 31 (3,2 procent). Bijna 98 procent van de reizigers betaalt dus correct." Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemt de kordate controles "een kwestie van rechtvaardigheid". "We zijn het aan alle reizigers die correct betalen en aan de belastingbetaler verplicht om de zwartrijders eruit te halen."