DiCaprio wint eindelijk een Oscar: "Deze avond vind ik niet vanzelfsprekend"

Het is gebeurd: Leonardo DiCaprio heeft ein-de-lijk een Oscar beet. Op de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards is hij bekroond met het beeldje in de categorie beste acteur voor zijn rol in "The revenant". Het was het hoogtepunt van een (wederom) veel te lange show die desalniettemin enkele verrassende winnaars heeft opgeleverd, zoals de Oscar voor beste film voor "Spotlight".
Leonardo DiCaprio viert zijn overwinning met (uiteraard) Kate Winslet.

In het Dolby Theatre in Los Angeles zijn afgelopen nacht voor de 88e keer de Academy Awards uitgereikt, volgens velen de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Gastheer van dienst was Chris Rock, een zwarte komiek die zich meer dan ooit van zijn huidkleur bewust leek in het licht van de polemiek rond het gebrek aan diversiteit bij de Oscars.

Rock (kleine foto) hing zowat al zijn bindteksten, oneliners en andere grappen aan dit thema op. Nu eens leverde het amusante televisie op, maar even goed sloeg hij de bal enkele keren mis met minder geslaagde pogingen tot humor (nochtans zijn belangrijkste taak van de avond). "Mocht de Academy ook de presentator nomineren, dan stond ik hier niet", grapte hij aan het begin van de avond over het feit dat de nominaties in alle acteercategorieën ook dit jaar uitsluitend naar blanke acteurs gingen.

Seksueel geweld was eveneens een rode draad door de ceremonie. Niemand minder dan de Amerikaanse vicepresident Joe Biden riep iedereen op een eed te zweren om altijd tegen deze vorm van misbruik op te treden. Lady Gaga (foto onder) gaf slachtoffers van seksueel geweld dan weer een stem door hen mee op het podium te nemen bij de vertolking van "Til it happens to you", het lied bij de documentaire "The hunting ground" over seksueel geweld op Amerikaanse universiteitscampussen.

Gekke Max

De Oscars zelf dan. Vierentwintig beeldjes gingen de deur uit, waaronder een heleboel in zogenoemde "mindere" en soms mysterieuze categorieën als "short film (live action)", "documentary (feature)", "sound editing" en "sound mixing". Het verschil tussen die laatste twee? "Dat weet niemand", dixit VRT-filmjournalist Ward Verrijcken. De beide Oscars gingen wel naar "Mad Max: fury road", de spectaculaire actiefilm van regisseur George Miller. De film verzamelde alles samen zes beeldjes, zij het allemaal in technische categorieën.

Ontroering troef bij de uitreiking van de twee muziekprijzen. Ennio Morricone (kleine foto) mocht het podium op als winnaar van de Oscar voor beste original score voor zijn muziek voor "The hateful eight" van regisseur Quentin Tarantino. De hoogbejaarde Italiaanse componist was in het verleden al vijf keer in deze categorie genomineerd, maar wist die nominatie nooit eerder te verzilveren. Dat hij de prijs nu toch op zak stak, maakte hem zichtbaar emotioneel.

Niet Lady Gaga, maar wel Sam Smith won de Oscar voor beste original song en dit voor "Writing's on the wall", het lied dat hij voor de Bondfilm "Spectre" maakte. De Britse zanger en muzikant droeg de prijs op aan de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) en verklaarde "een trotse homoseksuele man" te zijn.

Hongarije kon juichen in de categorie beste niet-Engelstalige film. Die Oscar ging naar "Son of Saul", een film van László Nemes over een Hongaarse Jood en gevangene in Auschwitz tijdens WO II.

Niet Stallone, wel Rylance

Traditioneel spaart de Academy de "grote kleppers" voor het einde van de show en ook dit jaar was dat niet anders. De acteerprijzen voor bijrollen vielen wél al wat vroeger uit de trommel. Bij de vrouwen leverde dat geen verrassing op met Alicia Vikander (foto onder) als winnaar voor haar rol in "The Danish girl" (hoewel sommigen menen dat ze in die film eigenlijk een hoofdrol speelt).

De Oscar voor beste acteur in een bijrol kende wél een onverwachte winnaar: niet Sylvester Stallone voor zijn rol in "Creed" ging met die prijs aan de haal, maar wel Mark Rylance (foto onder) voor zijn prestatie in "Bridge of spies", meteen de enige Oscar voor die film ondanks nominaties in nog vijf andere categorieën. Ook voor "The Danish girl" was de Oscar van Vikander de enige prijs van de avond.

Ein-de-lijk

De Oscar voor beste actrice in een hoofdrol ging naar Brie Larson (foto onder) voor haar rol in "Room", een film van regisseur Lenny Abrahamson. Leonardo DiCaprio mocht het beeldje in de categorie beste acteur in een hoofdrol mee naar huis nemen voor zijn rol in "The revenant".

In het geval van DiCaprio (foto onder) dringt één woord zich op: ein-de-lijk. Al vier keer eerder was de acteur in een acteercategorie genomineerd, maar nooit kwam zijn naam ook uit de enveloppe. De eerste Oscar in zijn carrière nam hij met waardigheid in ontvangst, maar niet zonder iedereen op te roepen klimaatverandering ernstig te nemen. "Laat ons onze planeet niet vanzelfsprekend vinden", zei hij. "Deze avond vind ik alvast niet vanzelfsprekend".

"NoOscario"

"The revenant" ging naast de Oscar voor DiCaprio met nog twee beeldjes aan de haal: dat voor beste cinematografie én dat voor beste regisseur, een prijs voor Alejandro Iñárritu (foto onder). Opvallend: vorig jaar won hij diezelfde Oscar eveneens, toen voor "Birdman".

De grootste verrassing van de avond was de Oscar voor beste film, misschien wel de belangrijkste prijs in het lijstje. Die ging naar "Spotlight", een film van regisseur Tom McCarthy over een groep journalisten die seksueel misbruik binnen de katholieke kerk blootlegt. Dit thema vertaalde zich in het dankwoord van de makers: "We hopen dat deze boodschap tot in het Vaticaan nazindert", klonk het.

Conclusie: niet één film is de grote winnaar van de avond. De zes Oscars voor "Mad Max: fury road" vielen allemaal in "mindere" categorieën die iedereen nu eigenlijk al is vergeten. De verschillende "topcategorieën" werden netjes over "The revenant", "Spotlight", "The Danish girl", "Room" en "Bridge of spies" verdeeld. DiCaprio zal het ongetwijfeld worst wezen, zijn bijnaam "NoOscario" heeft hij voorgoed van zich afgeschud.