Directeur en psychiater in beroep tegen veroordeling in zaak Jonathan Jacob

In de zaak Jonathan Jacob gaan de oud-directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen uit Boechout in beroep tegen hun veroordeling. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. De twee kregen vorige week zes maanden gevangenisstraf met uitstel voor hun aandeel in de dood van Jonathan Jacob.

Vorige week veroordeelde de rechtbank in Antwerpen de twee mannen van de psychiatrische instelling, omdat ze volgens de rechter destijds "te snel beslisten" om Jacob niet op te nemen. Schuldig verzuim, zo oordeelde de rechter. 

"Door die nalatigheid" - aldus de rechter - "werden de leden van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) geconfronteerd met een onberekenbare Jonathan Jacob." De tussenkomst van de BBT leidde tot de dood van Jacob. Zeven leden van dat BBT kregen daarvoor vier maanden met uitstel.

Het oordeel van de rechter werd gezien als bijzonder streng, zeker voor wat betreft de psychiater en de oud-directeur van de instelling. Zij gaan nu dus allebei in beroep tegen hun veroordeling.