Eerste hulpgoederen voor belegerde Syrische stad dankzij staakt-het-vuren

In Syrië heeft een eerste belegerde stad hulpgoederen kunnen ontvangen dankzij het staakt-het-vuren dat er sinds zaterdag middernacht geldt. De Verenigde Naties en partnerorganisaties willen deze week nog meer noodhulp brengen naar 154.000 Syriërs die in belegerde gebieden overleven. Als het staakt-het-vuren goed standhoudt en de betrokkenen ermee instemmen, kan de VN in het eerste kwartaal van dit jaar 1,7 miljoen Syriërs voorzien van voedsel, water en medicijnen.
AFP or licensors

In Muadamiyat al-Sham zijn vandaag tien vrachtwagens vol luiers, maandverbanden, schoonmaakproducten, zeep en dekens binnengereden. Dat meldt de hulporganisatie Rode Halvemaan. 

De stad ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus. Ze stond onder controle van de rebellen en werd sinds enige tijd belegerd door het Syrische regeringsleger.

Later vandaag zouden nog 41 andere vrachtwagens met hulpgoederen de stad moeten bereiken.

En die humanitaire hulp is dringend nodig. In Syrië zijn mogelijk al duizenden mensen gestorven van de honger. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad Al Hussein, gezegd bij de opening van de jaarlijkse zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Het opzettelijk tegenhouden van voedsel is verboden als oorlogswapen, werd daar herhaald. 

"Bestand over het algemeen goed nageleefd"

Het leveren van de hulpgoederen is mogelijk dankzij het staakt het vuren dat sinds zaterdag middernacht (lokale tijd) van kracht is in Syrië. De terreurgroepen IS en Jahbat al-Nusra, een filiaal van Al Qaeda, zijn niet betrokken bij dat akkoord.

Het gedeeltelijke staakt-het-vuren lijkt relatief stand te houden. De VN spreekt van enkele geïsoleerde incidenten, maar volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt het bestand "in het algemeen" goed nageleefd. Zowel Rusland als de belangrijkste Syrische oppositiegroepering klaagt wel over schendingen. Dit weekend vielen er naar schatting 180 doden in Syrië.

"Bestand is de beste kans voor de Syriërs"

Toch “is dit de beste kans die de Syriërs hebben gekregen op vrede en stabiliteit”, sinds de burgeroorlog vijf jaar geleden uitbrak in hun land. Dat zegt Yacoub El Hillo, de coördinator van de VN-noodhulp in Syrië.

Bij het begin van de burgeroorlog, in 2011, leefden er ruim 22 miljoen mensen in Syrië. Volgens voorzichtige schattingen zijn er zeker 200.000 mensen omgekomen bij het conflict en miljoenen mensen zijn op de vlucht, zowel binnen Syrië als erbuiten. In een aantal gebieden in Syrië is het leven keihard.

Het staakt-het-vuren opent echter perspectieven, bijvoorbeeld voor de inwoners van Madaya, de stad waarvan vorig jaar schrijnende beelden naar buiten kwamen van uitgehongerde mensen. Twee weken geleden kwamen daar al de eerste hulpkonvooien aan.

Politieke oplossing

De VN schat dat zo’n half miljoen mensen leven in gebieden die belegerd worden door het Syrische leger of door rebellen. En 4,6 miljoen Syriërs leven volgens de organisatie in moeilijk bereikbare gebieden. De VN hoopt dat het staakt-het-vuren beterschap voor hen kan brengen. “Maar we weten allemaal dat noodhulp en een staakt-het-vuren niet zullen baten als er geen goede politieke oplossing uit de bus komt”, blijft El Hillo realistisch.

Het staakt-het-vuren is ook maar gedeeltelijk, want er is geen overeenkomst met IS. En dat maakt het leven nog hard voor mensen die in bolwerken van de terreurorganisatie moeten overleven. Zo blijven de 200.000 inwoners van Deir ez-Zor nog helemaal afgesloten van de buitenwereld. Vorige week probeerde de VN er nog paletten met hulpgoederen te droppen, maar veel van de hulpgoederen gingen verloren omdat parachutes niet opengingen of omdat ze simpelweg op de verkeerde plaatsen werden gedropt.