Europese Commissie bereidt bijkomende humanitaire hulp voor Griekenland voor

Om humanitaire catastrofes te vermijden, werkt de Europese Commissie aan noodplannen voor Griekenland en de landen op de Balkanroute. Dat heeft een woordvoerster gezegd. Athene heeft de Commissie alvast laten weten welke hulp ze verwachten.

De vluchtelingencrisis neemt in Griekenland steeds dramatischer vormen aan. Volgens mediaberichten zouden in het land 25.000 mensen geblokkeerd zitten. Aan de grens met Macedonië kwam het vandaag tot rellen met de Macedonische politie, die de grensovergang gesloten wilde houden.

Een woordvoerster van de Commissie gaf toe dat Griekenland sinds midden februari een noodplan opmaakt. Het heeft de Commissie intussen laten weten welke hulp ze kunnen gebruiken. Momenteel wordt vooral naar huisvesting voor vluchtelingen gekeken, financiële ondersteuning en materiële hulp. Sinds 2014 heeft het land al meer dan 40 miljoen euro aan hulp ontvangen.

Tijdens een hoorzitting in de Belgische Kamer zei Dirk Wouters, de ambassadeur van ons land bij de Europese Unie, dat de Commissie mogelijk zal voorstellen om haar agentschap voor humanitaire hulp (ECHO) voortaan ook binnen de Europese grenzen te laten opereren.