Fors minder piloten verblind met lasers in 2015

Het aantal meldingen van piloten die met laserpennen verblind werden, is in 2015 voor het eerst in jaren gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. Vorig jaar registreerde het directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) 121 incidenten in België, terwijl dat er in 2014 nog 200 waren.

Tussen 2012 en 2014 is aantal meldingen van laserincidenten in België steeds blijven stijgen van 178 naar 200. Het is dan ook opmerkelijk dat dat aantal in 2015 met bijna 40 procent is gedaald. Een exacte verklaring voor die evolutie heeft de FOD Mobiliteit niet, maar de dienst wijst wel op het kordatere optreden van de autoriteiten.

"Waarschijnlijk beginnen de acties van het DGLV samen met de lokale politiezones, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen hun vruchten af te werpen. Ieder incident wordt gemeld en zo snel mogelijk opgevolgd", zegt Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit. "Bovendien zijn er ondertussen al een aantal veroordelingen geweest, dus mogelijk begint men wel te beseffen dat dit niet zomaar een grap is, maar een gevaarlijke actie."

De meeste meldingen werden gemaakt in Brussels Airport (70), gevolgd door de luchthavens van Charleroi (21) en Luik (20). De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem is de enige Belgische luchthaven waar vorig jaar geen melding werd gemaakt door verblinde piloten.