Gestrande vluchtelingen bestormen Macedonische grenspost

In Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens, hebben vluchtelingen vanochtend de grenspost bestormd. Ze zijn er even in geslaagd om een hek neer te halen. De politie heeft traangas en flitsgranaten ingezet. Artsen Zonder Grenzen zegt dat 15 mensen, onder wie 9 kinderen, met ademhalingsproblemen verzorgd moesten worden. 7 anderen, onder wie 3 kinderen, liepen verwondingen op door de hekken.

In Idomeni zitten meer dan 7.000 vluchtelingen al dagenlang vast omdat Macedonië de grens maar sporadisch opent om mensen binnen te laten. Macedonië wil hen maar met mondjesmaat doorlaten omdat Oostenrijk heeft besloten om dagelijks niet meer dan 80 vluchtelingen te registreren.

“Er zijn gewoon veel te veel mensen hier en er komen er nog elke dag bij”, zegt VRT-verslaggever Mieke Strynckx die op dit moment in het vluchtelingenkamp van Idomeni is, in het noorden van Griekenland. De vluchtelingen stromen toe vanaf de Griekse eilanden en willen verdertrekken naar Duitsland of Engeland. “Ze willen hier geen eten en tenten krijgen. Ze willen gewoon die grens over”, stelt Strynckx vast.

Op dit moment zitten er bijna 7.000 vluchtelingen vast in het vluchtelingenkamp. Ze zitten er al dagen en wachten op het moment dat Macedonië hen binnenlaat. Maar dat gebeurt slechts heel sporadisch en met mondjesmaat. “De grens gaat hier één keer per dag open”, weet Strynckx. “Gisteravond laat werden er 400 nog mensen doorgelaten, heb ik gehoord.” Officieel mag alleen wie een geldig Syrisch of Iraaks paspoort heeft de grens oversteken. “Maar dat systeem is niet zo duidelijk en niet iedereen met zo’n paspoort is er al door geraakt. Er is dus heel veel willekeur en niemand begrijpt goed hoe het hier werkt.”

AFP or licensors

Boos

Die willekeur en onzekerheid maken de vluchtelingen boos. “Ze begrijpen niet hoe het hier werkt, wat er hier te gebeuren staat en of ze ooit nog de grens over kunnen.” Het onbegrip en de wanhoop doet het ongenoegen onder de vluchtelingen zienderogen toenoemen. Gisteren nog bezetten honderden opstandige vluchtelingen de sporen van de treinen die de grens oversteken.

Ondertussen neemt de vluchtelingenstroom niet af. “Ik heb net nog gehoord dat er vanaf de eilanden alweer 2.000 vluchtelingen bijgekomen zijn in Griekenland. Die worden door de Grieken naar steden dieper in het zuiden gebracht, maar toch nog in het noorden van Griekenland. In de buurt van Polykastro en Kilkis wordt een nieuw vluchtelingenkamp gebouwd.

Geoliede machine

Zulke kampen zijn pas de laatste maanden ontstaan. Afgelopen zomer was Mieke Strynckx nog in het grensgebied, “toen was er helemaal geen kamp en waren er geen hulporganisaties. Dat was in de zomer. Mensen kwamen toen van de Griekse eilanden naar hier, zonder dat de hulpmachine al op gang was gekomen. In de maanden daarna is dat wel een geoliede machine geworden”, stelt Strynckx vast. “Hier, aan de Griekse kant is een kamp ontstaan en aan de overkant, langs Macedonische zijde en langs de Servische kant ook.”

Op foto’s en in videobeelden waren de afgelopen maanden vaak grote groepen vluchtelingen te zien die te voet naar het Westen wandelden. Maar de realiteit is dat ze ook vaak met treinen of bussen van grens naar grens worden gevoerd. “Dat was één geoliede machine om de mensen zo snel mogelijk richting Duitsland te brengen, maar dat werkt nu niet meer omdat de grens nu dicht is”, ziet Strynckx nu gebeuren. Daardoor gaan veel vluchtelingen weer te voet op pad, op zoek naar een plek waar ze de grens wel kunnen oversteken.