Iraanse hervormers winnen ook in Raad van Experten

In Iran hebben de hervormers de meerderheid behaald in de verkiezingen voor de Raad van Experten. Dat blijkt uit de voorlopige kiesresultaten. De 86 leden van de Raad zullen bij het overlijden van de "hoogste leider" Ali Khamenei zijn opvolger kiezen.
De aanhangers van president Rouhani scoren goed.

De verkiezingen voor de Raad van Experten vinden om de acht jaar plaats. Net als voor de parlementsverkiezingen doen de hervormers het hier goed. Zij zouden 50 van de 88 zetels in de Raad hebben gewonnen. Zowel president Hassan Rouhani en voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani werden verkozen en verschillende hardliners zoals de huidige voorzitter van de Raad Mohammed Yazdi verloren hun zitje.

Net zoals bij de parlementsverkiezingen moesten de kandidaten voor de Raad van Experten goedgekeurd worden door de Raad van Wachters, een niet verkozen orgaan dat alle beslissingen van de president, de regering en het parlement kan schrappen als hij oordeelt dat die in strijd zijn met de grondwet of met de sharia. De conservatieve voorzitter van de Raad van Wachters, Ahmad Jannati, wist zijn zetel in de Raad van Experten wel te behouden.

Hoogste leider

De Raad van Experten komt maar een week per jaar samen, maar heeft wel een erg belangrijke taak: ze kiest de volgende "hoogste leider".

Gezien de leeftijd van de huidige leider, Ali Khamenei, zullen de nu verkozen experten wellicht de nieuwe leider van Iran kunnen aanduiden. Khamenei, de opvolger van ayatollah Khomeini, is 76 jaar en onderging twee jaar geleden een operatie voor prostaatkanker. Sindsdien doen speculaties de ronde over zijn gezondheidstoestand.

In de vorige Raad van Experten hadden de hervormers maar een vijfde van de zetels. De grote vooruitgang die ze maken en de goede score in de parlementsverkiezingen versterken de positie van de gematigde president Rouhani. Die is erin geslaagd een einde te maken aan de economische sancties tegen het land met een akkoord over het Iraanse kernprogramma. Hij staat nu sterker om de economische politiek te hervormen, meer handel met het Westen aan te gaan en buitenlandse investeringen aan te trekken.

AP2004