Kris Peeters wil EU-spreidingsplan met sancties

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil dat de EU nu snel werk maakt van een aanpak van de asielcrisis met een verplicht spreidingsplan met sancties voor hen die geen vluchtelingen willen. De kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever op Griekenland is "niet correct en niet gepast", vindt Peeters.

Peeters vindt het al te gemakkelijk om Griekenland de schuld te geven van de toevloed van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat land doet wat het kan, zegt hij, en het is ongehoord dat men de grenzen sluit en Griekenland laat vollopen met vluchtelingen en kinderen.

Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever de Grieken onder vuur genomen omdat die "mensen aanzetten om naar Europa te komen". De Wever kreeg daarop al forse kritiek van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en nu vindt ook Kris Peeters de uitlatingen van De Wever "niet correct en ongepast".

Net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel -net als Peeters een christendemocraat- vindt hij dat de EU nu snel werk moeten maken van een gemeenschappelijke aanpak van de vluchtelingencrisis. De Balkanlanden aanzetten om de grens met Griekenland te sluiten en Athene op te zadelen met vluchtelingen, vindt hij niet kunnen.

Peeters wil dat er op Europees niveau -net zoals in België- een verplicht spreidingsplan komt, waarbij landen die weigeren om vluchtelingen op te nemen, daarvoor financieel gesanctioneerd kunnen worden, net als gemeenten hier. Landen in Oost- en Centraal-Europa die profiteren van EU-subsidies, moeten ook nu solidair zijn, vindt hij.

Dat volstaat echter niet, ook moet de EU de asielprocedures harmoniseren zodat die in alle lidstaten dezelfde zijn. Ook moet Europa volgens hem Griekenland en Turkije helpen om vluchtelingen daar op een menswaardige manier op te vangen.

Ten slotte blijft Peeters geloven in de Schengenzone. Het verdrag staat tijdelijke afwijkingen toe, net zoals bij nu grenscontroles met Frankrijk uitvoeren, maar dat is in tijd beperkt en het is niet hetzelfde als het sluiten van de grenzen. Als de Schengenzone wegvalt, zou dat Europa miljarden euro's kosten, waarschuwt Peeters. Net zoals indertijd de banken moesten geholpen worden om overeind te blijven, moeten we nu investeren in de aanpak van de asielcrisis, zegt hij.