Leuven wil zeg in sluiting winkels Albert Heijn

Leuven wil tussenkomen in de behandeling door de Belgische Mededingsautoriteit (BMA) van de fusie tussen Delhaize en Ahold om haar belangen te verdedigen ten aanzien van de plannen om de Albert Heijn-winkel aan de Vaartkom in Leuven te sluiten om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van de BMA ten aanzien van deze fusie. Dat heeft schepen Eric Vanderheiden (CD&V) bekendgemaakt. Het zou de eerste keer zijn dat een gemeente in een dergelijke procedure tussenkomt.

"Het is bizar dat Albert Heijn zijn winkel aan de Vaartkom, die een jaar geleden met veel poeha werd geopend, nu al wil sluiten. Dat zou voor Leuven een verschraling betekenen van het handelsaanbod vermits deze supermarkt een apart productengamma aanbiedt.

Het verdwijnen van de winkel zou ook bijzonder spijtig zijn voor dit nieuw ontwikkeld stadsgebied aan de Vaartkom. Er werken 65 mensen. Ik stel me bovendien vragen bij de criteria die Albert Heijn selecteert om precies de Leuvense winkel te sluiten. De concentratie aan Heijn-winkels is veel groter in het noorden van het land", aldus Vanderheiden.

Met dit initiatief reageert Leuven onder meer op een petitie die klanten van de Leuvense Albert Heijn vorige week op internet lanceerden en reeds door meer dan 2.200 mensen ondertekend werd. Een delegatie zal de petitie maandagavond net voor de gemeenteraad afgeven aan een delegatie van het schepencollege.

Het is overigens nog niet zeker of Leuven de kans krijgt om tussen te komen op 8 maart als de BMA deze zaak behandelt. Het stadsbestuur moet hiervoor immers een belang kunnen aantonen. Volgens de vakbonden stelt Ahold aan de BMA voor om in ons land in totaal acht Albert Heijn-winkels te sluiten.