Maleisische ex-premier Mahathir breekt met regeringspartij

In het Aziatische land Maleisië is voormalig premier en machthebber Mohammed Mahathir uit de regerende UMNO-partij gestapt. De flamboyante Mahathir stapt op uit protest tegen de corruptiezaken die huidig premier Najib Razak blijven achtervolgen. Maleisië is erg verdeeld over dat schandaal.

Op een persconferentie in de hoofdstad Kuala Lumpur riep Mahathir premier Razak op om ontslag te nemen. "Ik zit ermee verveeld dat ik geassocieerd wordt met een partij die corruptie steunt en het enige dat ik kan doen is, de partij verlaten", aldus Mahathir (boven).

Het is niet de eerste keer dat Mahathir de deur van de almachtige regeringspartij UMNO achter zich dichtslaat. Acht jaar geleden deed hij dat al eens een keer uit onvrede met zijn opvolger Badawi. Hij haalde toen zijn slag thuis, Badawi stapte op en Mahathir verzoende zich met de partij die sinds de onafhankelijkheid in 1957 alle verkiezingen gewonnen heeft.

Of dat nu ook lukt, is niet zeker, want de invloed van Mahathir in het land is gevoelig gedaald. Hoe dan ook ligt de regering van premier Razak (foto in tekst) erg onder vuur na een schandaal waarbij meer dan 690 miljoen dollar plots op de persoonlijke rekening van de premier terechtkwam. Dat geld zou afkomstig zijn van een staatsinvesteringsfonds, maar achteraf werd gezegd dat het een "gift van de koninklijke familie uit Saudi-Arabië" was. Waarom de Saudi's zo gul zijn, is echter niet duidelijk.

Mohammad Mahathir was premier tussen 1981 en 2003. In die periode kende Maleisië een opmerkelijke economische opgang die het tot één van de meest ontwikkelde landen van Zuidoost-Azië maakte. Mahathir zelf kon echter weinig kritiek verdragen en bleef zich ook na zijn aftreden fors moeien in de politiek.

De UMNO (United Malays National Organisation) heeft sinds de onafhankelijkheid in 1957 alle verkiezingen gewonnen. Door de talrijke corruptieschandalen is het imago van de UMNO de voorbije jaren wel besmeurd en vele kopstukken zitten nu erg verveeld met het schandaal rond premier Razak. Het is daar waarop Mahathir nu op inspeelt.