Oscarpresentator Chris Rock breekt lans voor meer diversiteit

"Welkom op de ceremonie van de Oscars, ook bekend als de "White people's choice awards."" Met die woorden maakte presentator Chris Rock zijn intrede op het Oscarpodium. Na een vurige openingsmonoloog over het gebrek aan niet-blanke genomineerden kleurde het thema ook de meeste van zijn verdere tussenkomsten in de awardshow.

In de aanloop naar de Oscars woedde in de filmwereld een stevige discussie over het gebrek aan diversiteit binnen de Academy, die de genomineerden aanduidt. Het feit dat de kanshebbers op de filmprijzen uitsluitend blank waren dit jaar, zette kwaad bloed. Op Twitter werd het fenomeen stevig becommentarieerd via #OscarsSoWhite.

"Als ze presentatoren zouden nomineren en verkiezen, had ik deze job zelfs niet gehad", zo refereerde Afro-Amerikaanse presentator Chris Rock naar deze discussie. "Hij pakte de olifant in de ruimte aan op een scherpe, maar humoristische manier", aldus filmjournalist Ward Verrijcken. Rock grapte onder meer "dat er misschien maar aparte categorieën moesten komen voor zwarte acteurs en filmmakers".

"Er is zo veel controversie hierover geweest dit jaar, maar het fenomeen is niet nieuw. In de jaren 50 en 60 was de situatie eigenlijk hetzelfde, maar toen waren er belangrijkere dingen om voor te strijden. We hadden het te druk met verkracht en vermoord te worden om ons druk te maken over filmprijzen", klonk het vlijmscherp.

Rock benadrukte dat een boycot van de belangrijkste filmprijzen ter wereld zijn doel echter voorbij schiet. "Waar het om draait, zijn kansen. We willen dat zwarte acteurs dezelfde kansen krijgen, daar gaat het over", benadrukte hij. Als Leonardo DiCaprio een rol zoals die in "The Revenant" krijgt, dan moet een zwarte acteur als Jamie Foxx ook zo'n rollen kunnen krijgen, aldus Rock.

"Black lives matter"

Om dat statement kracht bij te zetten, stond ook de traditionele voorstelling van de genomineerden in het teken van het gebrek aan diversiteit. In de verschillende beeldfragmenten die werden getoond, nam Rock de plaats in van onder meer Matt Damon in astronautenfilm "The martian".

De voorzitster van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences Cheryl Boone Isaacs, zelf een Afro-Amerikaanse vrouw, liet tijdens de ceremonie weten dat iedereen ambassadeur is, en dat er acties ondernomen moeten worden.

Rock eindigde zijn presentatie met de woorden "black lives matter", een verwijzing naar het rassengeweld van de laatste maanden in de VS.

Protestactie

Los van de Oscaruitreiking werd het thema #OscarsSoWhite ook aangeklaagd door enkele burgerbewegingen. Tientallen sympathisanten van het National Action Network hielden in Los Angeles een mars voor meer diversiteit in de filmindustrie, op enkele straten van waar de awardshow plaatsvond.

Uit protest tegen de gang van zaken kwamen enkele Afro-Amerikaanse filmmakers niet opdagen voor de Oscarceremonie. Onder meer acteurskoppel Will Smith en Jada Pinkett Smith stuurde hun kat, net als regisseur Spike Lee.

Andere statements

Tijdens de Oscarnacht lieten verschillende filmmakers en muzikanten zich traditiegetrouw opmerken met politieke statements. Zo riep Leonardo DiCaprio in zijn bedankingsspeech op om het klimaat niet meer als iets vanzelfsprekends te beschouwen. Michael Sugar, de producent van "Spotlight" vroeg het Vaticaan om eindelijk in te grijpen tegen het seksuele geweld in de kerk.

Zanger Sam Smith zijn droeg zijn Oscar specifiek aan de holebi- en transgendergemeenschap. Lady Gaga vroeg voor en tijdens haar optreden aandacht voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ze werd aangekondigd door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die haar boodschap steunde, en ze nodigde tientallen overlevenden van seksueel misbruik op het podium.