Oscars 2016: top en flop op de rode loper

Award-seizoen in Hollywood en niks overtreft de Oscars. Voorafgaand aan het uitdelen van de kroonjuwelen van de filmindustrie passeren de sterren eerst de rode loper waar ze van kop tot teen bekeken, bejubeld en natuurlijk bekritiseerd worden. Wie schittert er in de mooiste jurken, wie zit het strakst in het pak en wie slaat de bal helemaal mis? Onze moderedactrice Kim Wuyckens geeft een overzicht.

Best dressed Oscars 2016

Cate Blanchett in Armani Privé

De Armani-privéjurk van Cate Blanchett an sich is een serieus twijfelgevalletje à la “de kleine zeemeermin wil haar jurk terug”. Maar dankzij de elegantie en klasse waarop alleen Cate Blanchett deze jurk kan dragen, stelt ze haar plaats veilig in elke best-dressedlijstje. Cate Blanchett als genomineerde voor Beste Actrice in Carol draagt een Armani-galajurk bezet met veertjes, Swarovski kristallen en juwelen van Tiffany & Co.

Lady Gaga in Brandon Maxwell

Lady Gaga kon kiezen uit maar liefst 5 custom made jurken van favoriete designer Brandon Maxwell en ze kiest... voor een broek. Maar oh zo gracieus en krachtig stond Lady Gaga op de rode loper in haar broekpak slash galajurk. Wit staat haar prachtig en ze liet haar afwashandschoenen dit jaar thuis. Goede keuze Lady Gaga!

Eddie Redmayne en zijn vrouw Hannah Bagshawe in Alexander McQueen

Stijlvol zwanger op de rode loper? Het is niet iedereen gegeven, sorry Chrissie Teigen (vrouw van John Legend), maar Hannah Bagshawe toont hoe het wel moet in haar stijlvolle, zwarte empirejurk van Alexander McQueen. Met manlief en genomineerde als Beste Acteur Eddie Redmayne aan haar zijde in Alexander McQueen is dit hét fashionable powerkoppel van de rode loper.

Rooney Mara in Givenchy Couture

Chic, maar met een kantje en toch heel geraffineerd. Rooney Mara kiest een Givenchy Couture-jurk met heel veel detail en structuur. Een pareltje, al zie je dat vooral in de detailshots. Eenvoudig qua kleur, maar wél een jurk die haar figuur in de kijker zet en de rode loper de nodige edge geeft.

Jared Leto in Gucci

Een mooie (en goed geklede) man kan niet ontbreken in het best-dressedlijstje. Leonardo speelt steeds weer op veilig, gelukkig is Jared Leto een man die zich durft tonen met iets speciaals. Ook dit jaar schittert hij in een strak Gucci Cruise-pak dat heel zuiders aanvoelt door de rode details inclusief de rode broche die de traditionele strik of das vervangt.

Worst dressed Oscars 2016

Het worst-dressedlijstje is dit jaar langer dat het best dressed. Where did we go wrong, beste A-listers? We zagen vooral veel saai, saaier, saaist: Reese -geeuw- Witherspoon, Jennifer Lawrence mist haar sparkle in haar Dior Couture-jurk, Whoopi Goldberg, Isla Fisher, Sophie Turner, de worst dressedlijst is eindeloos.

Brie Larson in Gucci

Alle ogen waren gericht op Brie Larson en dan kiest ze voor deze blauwe, bedenkelijke Gucci-jurk. Met deze creatie haalt ze ongetwijfeld ook menig best-dressedlijstje maar het had méér mogen zijn. Meer cachet, méér elegantie, zwierigheid, iets krachtigs. En dan heb ik het meteen ook over haar beautylook die er ook maar heel gewoontjes uitziet.

Kerry Washington in Atelier Versace

Een beetje rebels leder op de rode loper kan geen kwaad, maar in deze Atelier Versace-jurk mist Kerry Washington de nodige verfijning. Met andere woorden, het ziet er misschien een beetje goedkoop uit. Maar ach, ze doet alvast een poging om de rode loper wat minder klassiek te maken.

Alicia Vikander in Louis Vuitton

Helemaal onverwacht op dit worst-dressedlijstje, Alicia Vikander. Oh wat jammer, maar de gele custom made Louis Vuitton-jurk is een mooie imitatie van de galajurk uit de Disneyklassieker Belle en het Beest. Van een prachtige, krachtige vrouw met een kantje zoals Alicia Vikander had ik iets spannenders verwacht.

Kate Winslet in Ralph Lauren

En daar sta je dan naast topfavoriet Leonardo DiCaprio, geef je de hele wereld een flashback naar "Titanic"-tijden en dan doe je het in deze jurk? Beste Kate Winslet, winnares van menig best-dressedlijstje, deze keer is het tijd om je stylist te ontslaan, want deze zwarte zijde Ralph Lauren jurk is er eentje om heel snel te vergeten. Gelukkig steelt Leonardo wél de show.

Charlize Theron in Christian Dior

Charlize Theron blijft ook maar keer op keer uit dezelfde voorspelbare garderobe kiezen. Een custom made Dior Couture-jurk die haar -begrijp me niet verkeerd, fantastisch- figuur onthult, maar oh zo voorspelbaar en dan zwijgen we nog over de Gella Vandecaveye -jaren 90- geïnspireerde kuif.