Palestijnen in de Gazastrook kunnen weer naar de bioscoop

Filmliefhebbers in de Gazastrook kunnen sinds kort weer een bezoek brengen aan de bioscoop. Afgelopen week is er in een voormalige theaterzaal een nieuwe cinemazaal opengegaan. Het is 20 jaar geleden dat er nog films vertoond werden in de Palestijnse streek.
archieffoto

Ruim 20 jaar geleden werden vele bioscoopcomplexen in de Gazastrook massaal platgebrand, als onderdeel van de politieke strijd in het gebied. Afgelopen week werd er voor het eerst in jaren weer een film geprojecteerd in het openbaar.

In de Red Crescent Society Hall, een zaal gebruikt voor traditionele culturele opvoeringen, is een filmzaal opengegaan. 150 mensen zijn er de vertoning van "Oversized coat" komen bijwonen, een film over de Palestijnse strijd voor een eigen staat. Een ticket kostte 2,5 dollar. Voor veel jongeren en gezinnen in de streek was het hun eerste bioscoopervaring.

Hollywoodblockbusters zullen niet snel geprogrammeerd worden in de Gazastrook. Alle "onfatsoenlijke" culturele inhoud wordt uit het land geweerd.

In de jaren 50 floreerde de filmcultuur in het gebied nochtans. In die tijd programmeerden bioscopen zowel Arabische als westerse en Aziatische films. Vanaf 1987 werden filmcomplexen het gerichte doelwit van conflicten. De gebouwen werden tijdens de eerste golf Palestijnse conflicten in de regio massaal in brand gestoken.