Reconstructie kasteelmoord in Wingene en Maria-Aalter

In Wingene en Maria-Aalter is een reconstructie gehouden van de zogenoemde kasteelmoord. Dat gebeurde wel met enige vertraging. Hans Rieder, de advocaat van een van de verdachten, had gevraagd om de reconstructie uit te stellen waardoor de onderzoeksrechter eerst moest oordelen of die vraag al dan niet terecht was.
Nicolas Maeterlinck

De reconstructie zou normaal om 8.30 uur vanmorgen beginnen. Door de vraag van de advocaat om alles uit te stellen, kon de reconstructie echter niet op het afgesproken uur van start gaan.

Eenmaal de onderzoeksrechter zijn fiat had gegeven, is men met de verdachten naar het kasteel in de West-Vlaamse gemeente Wingene getrokken. Daar werd Stijn Saelens op 31 januari 2012 doodgeschoten. De reconstructie was daar na ruim een half uur afgelopen.

Daarna ging het naar het bos van het Oost-Vlaamse dorpje Maria-Aalter, waar Saelens' lichaam op 17 februari 2012 werd aangetroffen. De vindplaats ligt vlakbij een chalet van Pierre Serry, die verdacht wordt van een rol als tussenpersoon bij het beramen van de moord. De reconstructie in het bos nam anderhalf uur in beslag.

De colonne vertrok nadien opnieuw naar het kasteel in Wingene, waar het derde deel van de reconstructie plaatsvond. Die duurde twee uur. Voor het laatste deel van de reconstructie zijn alle betrokkenen weer naar Maria-Aalter afgezakt. Daar zal nog een reconstructie gehouden worden van het begraven van het lichaam van het slachtoffer.

Perimeter

Zowel in Wingene als in Maria-Aalter werden zones afgebakend waar niemand in mag. "Het gaat er vooral om dat het geheim van het onderzoek bewaard blijft", verklaarde burgemeester van Wingene Hendrik Verkest (CD&V). "Ook de mensen die binnen de perimeter wonen, zullen tijdens de reconstructie geen bezoek kunnen ontvangen." Bij een overtreding kan de politie overgaan tot bestuurlijke aanhoudingen en tot inbeslagname van camera's en fototoestellen. Boven de zones waar de reconstructie plaatsvindt, is ook een vliegverbod afgekondigd.

Nicolas Maeterlinck