Republikeinse senator weigert om Trump te steunen

Eén dag voor "Super Tuesday" krijgt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump opnieuw een schot voor de boeg uit het eigen kamp. Senator Ben Sasse van Nebraska zegt dat hij Trump niet zal steunen, ook niet als hij de nominatie van de Republikeinse partij wint.

Sasse zegt dat hij "gefrustreerd en bedroefd" is over de opgang van de miljardair Donald Trump. Hij weigert niet enkel om Trump te steunen als die de nominatie van de partij in de wacht zou slepen, maar wil ook "een derde optie" steunen in dat geval.

De senator is nu al de derde hooggeplaatste Republikein op enkele dagen tijd die fulmineert tegen Trump en hij dreigt er zelfs mee om de partijtrouw te doorbreken.

Dit weekend had Meg Whitman, topvrouw van het IT-concern Hewlett-Packard en gewezen Republikeins kandidaat voor het gouverneurschap van Californië, al gezegd dat Trump "'ongeschikt is om president te zijn". Vorige week had Mitt Romney, in 2012 nog de Republikeinse kandidaat tegen de Democratische president Barack Obama, vraagtekens geplaatst bij de belastingaangiften van Trump.

De tegenstanders van Trump binnen de Republikeinse partij halen nu blijkbaar alles uit de kast om de magnaat te dwarsbomen. Trump heeft al drie van de vier voorverkiezingen gewonnen en zou volgens de peilingen ook op kop liggen in de meeste van de elf staten waar morgen voorverkiezingen worden gehouden. Als hij daar goed scoort, zal het nog erg moeilijk worden om hem van de Republikeinse nominatie af te houden.

"Een derde optie?"

Voor alle duidelijkheid: senator Sasse heeft niet gezegd dat hij een Democraat zal steunen bij de presidentsverkiezingen, maar hij had het wel degelijk over "een derde optie".

Dat zou er kunnen op wijzen dat die andere miljonair Michael Bloomberg, oprichter van het gelijknamige financiële persbureau en gewezen burgemeester van New York toch nog in de race naar het presidentschap zou stappen.

Bloomberg -een Republikein die uit de partij is gestapt - had eerder gezegd dat hij "gedegouteerd" was door het lage niveau van de kiescampagne die volgens hem "een belediging was voor de kiezer".

Michael Bloomberg sloot toen niet uit dat hij eventueel als onafhankelijke kandidaat in de campagne zou kunnen stappen. Dat kan nog altijd, want hij moet dan geen voorverkiezingen afwerken en heeft meer dan voldoende geld om zijn eigen campagne mee te helpen financieren. Een kandidatuur van Bloomberg zou de hele kiescampagne wel overhoop kunnen gooien.

Meest gelezen