SS-bewaker "te ziek" voor Auschwitz-proces

In de Duitse stad Neubrandenburg is het proces tegen de voormalige kampbewaker Hubert Zafke op de eerste dag al verdaagd. De 94-jarige ex-SS'er Hubert Zafke zou te ziek zijn om terecht te staan. Zafke werkte in het nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau toen de Nederlandse Anne Frank en haar familie daar aankwamen.

Volgens zijn arts lijdt Hubert Zafke aan hoge bloeddruk en heeft hij zelfmoordgedachten en is hij niet in staat om op zijn proces aanwezig te zijn. De rechtbank wil dat nu laten onderzoeken door een controlearts en een psychiater. Tegen 14 maart zou duidelijk moeten zijn of het proces al dan niet nog kan doorgaan.

Zijn advocaat Peter-Michael Diestel zegt dat Zafke hoe dan niet terecht zou moeten staan omdat hij te oud is. Bovendien was hij in Polen al eens tot vier jaar opsluiting veroordeeld wegens zijn rol in Auschwitz, maar dat was voor misdaden in een andere periode dan waar hij nu van beschuldigd was.

Zafke was een verpleger en beweert dat hij geen gevangenen, maar enkel SS-leden en andere kampbewakers verpleegd heeft. Toch wordt hij mee verantwoordelijk geacht voor de 3.681 doden die in Auschwitz zijn gevallen in de periode dat hij er werkte.

De meest bekende daarvan zijn de Nederlandse Anne Frank en haar familie die een tijdlang in Auschwitz opgesloten waren. De advocaat vindt echter dat er geen bewijs is dat Zafke verantwoordelijk is voor de dood van gevangenen.

Hij wijst op een andere aanpak in de jaren 60 en 70 toen Duitse rechtbanken enkel oorlogsmisdadigers veroordeelden als er bewijs was dat ze zelf wreedheden hadden begaan. Nu wordt iedereen die in een kamp werkte, geacht medeverantwoordelijk te zijn.

Advocaat Diestel is in Duitsland overigens geen onbekende. Hij komt uit het voormalige communistische Oost-Duitsland, maar sloot zich net voor de val daarvan aan bij de christendemocraten. Sinds 1993 werkt hij vooral als advocaat en hij verdedigde veel leden van de communistische geheime dienst Stasi van de vroegere DDR.