Stenen en traangas bij ontruiming van "jungle" van Calais

In Calais zijn bij de ontruiming van het zuidelijke deel van het vluchtelingenkamp rellen uitgebroken. Bewoners van de zogeheten "jungle" gooiden met stenen, waarop de politie reageerde met traangas. Er werd ook brand gesticht. De Franse overheid wil de migranten overbrengen naar centra waar ze betere leefomstandigheden hebben.

In het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Calais leven vooral migranten uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Afrika. Ze hopen om vanuit de Noord-Franse havenstad over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. In tussentijd overleven ze in erbarmelijke omstandigheden in het kamp, dat om die reden de naam "jungle" kreeg.

De Franse overheid wil het kamp ontruimen en wil de migranten overbrengen naar aangepaste centra. De bewoners zelf hebben daar weinig in en hebben zich de voorbije weken fel verzet. Volgens de Franse overheid moeten zo'n 800 tot 1.000 mensen weg. Volgens hulporganisaties zijn het er bijna 3.500. Een poging om via de rechtbank een ontruiming tegen te gaan, is mislukt.

Vanmorgen zijn werkmannen onder politiebegeleiding begonnen met wat heet de "zachte" sloop van verschillende hutten in een gebied van 100 m² in het zuidelijke deel van het kamp. Geïmproviseerde scholen en moskeeën blijven staan. De overheid spreekt van een humanitaire actie. Hulpverleners werden wel op afstand gehouden. Langs de weg stonden verschillende voertuigen van de politie. Er waren ook twee pantserwagen en er is een waterkanon dat even is ingezet om een brand te blussen.