Syrische vluchtelingen via humanitaire corridor overgebracht naar Italië

Op de luchthaven van Rome zijn een honderdtal Syrische vluchtelingen verwelkomd door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni. Italië had voor de vluchtelingen een humanitaire corridor opgezet vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet.

Het initiatief voor de hulpoperatie komt van drie religieuze organisaties uit Italië, waaronder de Sint-Egidiusgemeenschap. De bedoeling van de humanitaire corridor is om op termijn een duizendtal Syrische vluchtelingen, onder wie heel wat kinderen, op een veilige manier naar Italië over te brengen. Op die manier wordt hen de levensgevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee bespaard.

Op 4 februari leidde het door de regering gesteunde initiatief al tot de aankomst van een eerste Syrische familie in Italië.

Minister Gentiloni hoopt dat Italië met deze actie een "besmettelijke boodschap" verspreidt naar de Europese landen die momenteel hun grenzen willen afsluiten. Wanneer andere landen het Italiaanse voorbeeld volgen, kunnen er duizenden mensenlevens worden gered, zo benadrukt hij.

"De humanitaire corridors zijn niet dé oplossing voor de migratiecrisis, maar ze vormen een deel van het antwoord", zegt de minister. Het is volgens Gentiloni vooral noodzakelijk dat er "een gemeenschappelijk engagement" komt "om eenzijdige initiatieven te vermijden" zoals "de bouw van muren" of het instellen van quota voor vluchtelingen.