Test-Aankoop stapt naar Grondwettelijk Hof tegen Vlaamse energieheffing

Consumentenorganisatie Test-Aankoop stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de Vlaamse energieheffing, de zogenoemde "Turteltaks". De heffing is discriminerend en overschrijdt de bevoegdheden van de Vlaamse regering, aldus Test-Aankoop.

Test-Aankoop had eerder al laten weten dat het van plan was om de heffing juridisch aan te vechten. De timing van de consumentenorganisatie is niet toevallig. Morgen, op 1 maart, treedt de Vlaamse energieheffing in werking.

Test-Aankoop heeft een advocaat aangesteld om een procedure tot vernietiging bij het Grondwettelijk Hof in te leiden. "De Turteltaks is immers pure discriminatie en bovendien overschrijdt de Vlaamse overheid hiermee haar bevoegdheden", luidt het.

De Vlaamse energieheffing dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Het tarief van de jaarlijkse heffing wordt bepaald op basis van het jaarverbruik van elektriciteit. Er gelden verschillende verbruiksschijven. Beschermde klanten bijvoorbeeld betalen 25 euro. Voor een jaarverbruik van 0 tot 5 MWh - het meest courante - is dat 100 euro.