Trump schaart zich achter Mussolini

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft een quote geretweet van de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini. "Het is beter om één dag te leven als een leeuw dan 100 jaar als een schaap." Trump kreeg veel kritiek, maar zag het kwaad van de tweet niet in.
2016 Getty Images

De tweet is toe te schrijven aan de account @ilduce2016 naar de Italiaanse titel van Mussolini, "de leider". De fascistische Italiaanse dictator leidde Italië van 1922 tot 1943 en mengde zich in de Tweede Wereldoorlog.

"Het is beter om één dag als een leeuw te leven dan 100 jaar als een schaap", is een uitspraak die Benito Mussolini gebruikte in zijn toespraken. Donald J. Trump retweette deze uitspraak en voegde er zijn #makeamericagreatagain aan toe.

"Geassocieerd met interessante quotes"

Trump is niet verlegen om een straffe uitspraak of actie. Toen hij in een tv-interview op de tweet werd aangesproken, gaf Trump aan "geassocieerd te willen worden met interessante quotes". En zoals al zijn acties wist hij weer de aandacht te trekken van de media en het grote publiek.

In een ander tv-interview distantieerde Trump zich uitdrukkelijk van David Duke, voormalig leider van de racistische groepering Ku Klux Klan. Een paar uur later plaatste hij een filmpje van een persconferentie op zijn twitter-account. Hierin herkende Trump onmiddellijk Duke zijn naam. "David Duke sponsort mij? Oké, ik wijs het af."

Amerikaanse journalisten blijven verwonderd over het feit dat de Republikeinse presidentskandidaat wegkomt met dergelijke acties. Een andere kandidaat zou zich dit niet kunnen riskeren.

Donald Trump blijft zelfs aan populariteit winnen. Uit de laatste polls blijkt dat hij op "Super Tuesday", wanneer 11 staten stemmen, de overwinning gaat binnenhalen.