Varoufakis wordt adviseur van Britse Labourpartij

De Britse socialistische partij Labour heeft de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in dienst genomen als adviseur. Dat is erg opmerkelijk, te meer omdat Groot-Brittannië geen lid is van de eurozone, maar Labour nu wel kritiek uit op de muntunie.

Het was de radicaal linkse Labourleider Jeremy Corbyn (foto in tekst) zelf die het nieuws over de adviserende rol van Varoufakis bekendmaakte. "Ik denk dat de manier waarop Griekenland behandeld is, verschrikkelijk is en we moeten het land in de armen sluiten", zei Corbyn. Volgens hem is Varoufakis (boven) interessant, omdat hij heeft deelgenomen aan onderhandelingen met de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Dat is waar, maar tegelijk had Varoufakis een erg slechte relatie met die drie instellingen. Varoufakis was naast premier Alexis Tsipras één van de kopstukken van de extreemlinkse partij Syriza die een jaar geleden de verkiezingen won en aan de macht kwam in Athene.

Syriza wou niet meer weten van besparingen of hervormingen en het kwam daarop tot een confrontatie met de eurozone en het IMF. in de zomer ging premier Tsipras dan door de knieën omdat hij een nieuw en derde hulpplan moest aanvaarden.

Varoufakis en andere kopstukken van Syriza waren het daar niet mee eens en namen ontslag. Sindsdien is hij regelmatig nog in het nieuws en is hij erg kritisch tegenover het beleid van de eurozone. Varoufakis omschreef zichzelf ook "als een dolle marxist" en wordt door veel gesprekspartners in Europa ook zo beschouwd.

Corbyn heeft Labour nu opnieuw naar links doen opschuiven, maar toch is zijn zet naar Varoufakis opmerkelijk. Zo is Groot-Brittannië geen lid van de eurozone en is het daarom vreemd dat een Brits politicus zo nauw betrokken raakt bij de eurocrisis.