Verkeersveilige Week bevestigt: West-Vlaamse bestuurders slechtste van de klas

Autobestuurders in West-Vlaanderen zijn hardleerse verkeersovertreders. Dat blijkt uit de resultaten van de Verkeersveilige Week van vorige week. Bijna 10.500 bestuurders liepen tegen de lamp, het slechtste cijfer in jaren.
Archieffoto

Tijdens de Verkeersveilige Week - ter nagedachtenis van de dodelijke kettingsbotsing in Nazareth twintig jaar geleden -  werden 145.417 auto's gecontroleerd op snelheid terwijl 3.221 bestuurders een ademtest moesten afleggen. In totaal werden 10.422 verkeersovertredingen vastgesteld. Dat is het slechtste cijfer in jaren.

Bijna 4 procent van de gecontroleerde bestuurders had te veel gedronken, dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar. 6,5 procent van de bestuurders reed te snel. Opvallend: in Torhout werd speciaal gecontroleerd op de Roeselaarseweg, waar drie weken geleden nog een jonge drummer overleed na een verkeersongeval. Bij de controles nu reed liefst 30 procent te snel daar.

Verder werden in de provincie West-Vlaanderen ook 22 drugsinbreuken vastgesteld, net als mensen die de gordel niet droegen of met de gsm belden achter het stuur.

"Ik weet niet meer wat je moet doen"

Ook bij de BOB-resultaten van afgelopen winter scoorde West-Vlaanderen erg slecht. Het was de enige provincie die toen nog slechtere cijfers liet optekenen tegenover het jaar voordien.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé is erg ontgoocheld. "Ik stel vast dat veel mensen hardleers zijn. Als een sensibiliseringscampagne niet meer helpt, dan weet ik niet meer wat je moet doen."