Zwart parlementslid in Groot-Brittannië aangesproken als poetsvrouw

De Britse volksvertegenwoordiger Dawn Butler heeft aangegeven dat ze in het parlementsgebouw in Westminster (Londen) al meermaals met racisme geconfronteerd werd. Butler, die een donkere huidskleur heeft, klaagt in een interview op de openbare radiozender BBC 5 onder meer aan dat ze door een collega al als poetsvrouw werd aangesproken.
Dawn Butler naast de Britse kroonprins Charles

Het Labour-parlementslid zegt dat een lid van het Lagerhuis, wiens naam niet vermeld werd, haar aansprak toen ze een lift nam die voorbehouden is voor de volksvertegenwoordigers. "Deze lift is niet voor poetsvrouwen", zo werd haar plompweg meegedeeld.

De 46-jarige Butler benadrukt dat het niet om een alleenstaand geval gaat. Ze zegt in het verleden al meermaals met racisme geconfronteerd te zijn in het parlement.

In 2008 had Butler het racisme in het Britse Lagerhuis al eens aan de kaak gesteld. Toen verklaarde ze door een gewezen minister te zijn aangesproken op het feit dat ze zich in een zone bevond die enkel voor MP's bestemd was. Toen Butler daarop antwoordde dat ze wel degelijk een parlementslid was, draaide de man zich om en zei hij tegen een collega: "Ze laten iedereen binnen tegenwoordig". "Die man kon het beeld dat hij voor zich had niet gelijkstellen met dat van een parlementslid", aldus Butler.