"Een designerjurk zou zo van me weglopen"

Hoe toegejuicht Oscarwinnaars als DiCaprio en Larson ook werden, voor een andere winnares bleek het applaus veel minder luid. Kostuumontwerpster Jenny Beavan mocht een Oscar in ontvangst nemen voor haar ontwerpen in de film "Mad Max: fury road". Maar al snel ging een Vine viraal waarop te zien was dat ze op weinig enthousiasme kon rekenen van de andere gasten in de zaal. Tot groot ongenoegen van vooral de Britse nieuwsmedia.

Mirror vroeg zich af: "Waarom klapte er niemand voor Beavan? Het leek alsof ze in stilte gehuldigd moest worden. Gelukkig liet ze zich niet uit haar lood slaan en aanvaardde ze gracieus haar prijs. Oscars low point." Volgens Slate was een van de mogelijke verklaringen dat "de niet klappende mannen van slag waren door de manier waarop ze eruitzag. Maar dan is ze er wel in geslaagd een speelse middenvinger naar Hollywood op te steken."

"Wat is dat toch met al dat negatieve gedoe jegens Beavan?", vroeg The Guardian zich af: "Eerst was er die uithaal van Stephen Fry, die haar na haar winst op de BAFTA's als "bag lady" omschreef. En nu is er die Vine, die nog veel erger is. Niet alleen werd er niet geklapt, het was alsof ze ineenkrompen toen ze haar zagen. Tom McCarthy reageerde zelfs zo uitdrukkelijk dat het leek of hij een auditie deed voor de rol van Meryl Streep in "The devil wears Prada"."

"Waren die dan allemaal beledigd door het feit dat een Britse vrouw van middelbare leeftijd zich niet wil inpassen in het Hollywood-ideaal, dat sowieso onbereikbaar is? Wat heeft deze vrouw hen aangedaan dat ze haar zo behandelen?"

Na de uitreiking gaf Beavan, die eerder al een Oscar won voor "A room with a view", meer uitleg over haar kledingkeuze: "Mensen die me kennen weten dat ik nooit iets heb gehad met feestjes en me daarvoor optutten. Ik zie er verschrikkelijk uit in welke jurk dan ook. Omdat ik problemen heb met mijn rug draag ik nooit hoge hakken."

"Ik ben niet zo iemand die een frivole, mooie rodeloperjurk aantrekt. Ik vind het plezant om anderen mooi te kleden. Maar bij mezelf heb ik daar helemaal geen behoefte aan."

"Ik zie er belachelijk uit in een designerjurk. Die zou spontaan vanzelf openritsen en van me weglopen."

"Dat ik deze kleren gekozen heb, is mijn manier om een ode te brengen aan "Mad Max"."

Een mogelijke verklaring voor het niet klappen kan, volgens Daily Mail, ook zijn geweest dat de andere gasten niet doorhadden dat zij de winnares was. Of dat ze zover achteraan in de zaal zat dat men al uitgeklapt was toen ze passeerde.

lees ook