"Grap van Chris Rock over Aziaten was kleinerend en grof"

Hij heeft complimenten gekregen voor de manier waarop hij de diversiteitsdiscussie heeft aangepakt tijdens de Oscarnacht. Maar nu krijgt Chris Rock ook kritiek. Enkele grappen over Aziaten hebben kwaad bloed gezet. "Hoog tijd dat we diversiteit ruimer interpreteren dan alleen maar blank-zwart."

"Chris Rock pakte de olifant in de kamer aan op een scherpe, maar humoristische manier", zei onze filmman Ward Verrijcken over de presentator van het Oscargala. Hij kreeg algemeen veel lof voor de manier waarop hij de hele show lang bleef verwijzen naar de stevige discussie over het gebrek aan diversiteit in Hollywood.

Maar nu krijgt Chris Rock zelf kritiek. Over diversiteit heeft hij nog heel wat te leren, klinkt het uit Aziatisch-Amerikaanse hoek. Veel kijkers konden een verwijzing naar Aziaten die goed zouden zijn in wiskunde niet smaken.

Rock had namelijk een trio boekhouders op het podium geroepen: het bleken drie keurig in het pak gestoken Aziatische kinderen te zijn. "Als iemand aanstoot neemt aan deze grap, tweet er dan gewoon over op je smartphone", zei hij nog. "Die is ook gemaakt door deze kinderen."

"Diversiteit gaat niet alleen over blank en zwart"

"Kinderen laten opdraven alleen maar om ze het doelwit te maken van een racistische grap is kleinerend en grof", tweette een verontwaardigde Constance Wu. De actrice heeft het over "het tegenovergestelde van vooruitgang".

Ook Mee Moua, voorzitter van een Aziatisch-Amerikaanse belangengroep, sluit zich aan bij de kritiek. "In de "grap" met de Aziatische kinderen zat meer dan één kwetsend stereotype van Aziaten en Aziatische Amerikanen", zegt ze. "Het wordt tijd dat we diversiteit niet meer zo nauw interpreteren als louter de tegenstelling blank-zwart."