"Het huwelijksfeest zal pasta-stisch zijn"

Mocht de term "pastafari" u niet veel zeggen, dan doet die misschien toch een belletje rinkelen omdat aanhangers van deze antireligieuze beweging nu en dan in het nieuws komen, bijvoorbeeld als ze met een omgekeerd pastavergiet op hun hoofd op hun rijbewijs willen afgebeeld worden. Maar de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster kent een stijgend aantal aanhangers en werd in december van vorig jaar zelfs als officiële godsdienst erkend in Nieuw-Zeeland. Nu, enkele maanden later heeft de beweging ook zijn eigen "priester", Keryn Martyn, en mag er dus officieel getrouwd worden.

De beweging startte in 2005 in de VS als een eenmansprotest van de werkloze natuurkundige Bobby Henderson tegen lessen over het creationisme op scholen. Dankzij het internet groeide de aanhang gestaag en werd bijvoorbeeld de afbeelding van God vervangen door een kluwen spaghetti (pasta of noedels) met twee gehaktballen en twee ogen op steeltjes. Er kwam ook een evangelie, waarin 8 "Liever-nieten" werden afgekondigd. En niet onbelangrijk, in het paradijs zou zich een vulkaan van bier bevinden.

Martyn op de Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite Stuff: "Die erkenning is een grote stap voorwaarts, waardoor we veel meer mogelijkheden krijgen. Wie voor onze kerk trouwt, kan rekenen op een extravagant pastafeest. Het wordt pasta-stisch." Een ring uitwisselen tijdens de ceremonie is niet noodzakelijk. Er mag ook iets anders uitgewisseld worden.

"Dat men ons niet au sérieux neemt, daar moet ik mee lachen, net zoals men met alle godsdiensten kan lachen. Als ze mogen spotten met ons geloof, dan mogen wij dat ook met een ander geloof."

lees ook