"Mijn werk is een fictieve autobiografie"

Vrijdag opent de nieuwe tentoonstelling van Rinus Van de Velde in het SMAK in Gent. De jonge kunstenaar kwam in "Van Gils & Gasten" vertellen over het opzet van expo "Donogoo Tonga", gebaseerd op een filmscript, en het nakende vaderschap.

De tentoonstelling "Donogoo Tonga" is opgebouwd rond negen reusachtige houtskooltekeningen. Daarin vertelt hij, op basis van een script dat nooit werd verfilmd, het verhaal van een jongeman met zelfmoordgedachten. Van de Velde ging daarvoor te werk op zijn klassieke manier.

"Eerst bouw ik samen met mijn assistente decors op in mijn atelier. Daar neem ik een foto van, en die teken ik na in houtskool", vertelt hij. "Bij die schetsen schrijf ik teksten, waarin ik mezelf als Rinus verwerk als personage. Daardoor wordt mijn werk een fictieve autobiografie, over een leven dat ik nooit gehad heb. De man die een einde wil maken aan zijn leven, dat ben ik natuurlijk niet."

Zwart-wit

Naast de schetsen worden ook de decorstukken waarop ze gebaseerd zijn tentoongesteld in het SMAK. "Zo worden die objecten structuren met een eigen verhaal, ook los van de tekeningen, maar toch vormt alles één installatie. De sculpturen zijn wel in kleur, want zo kijken we naar de wereld. Zo gauw die realiteit fictie wordt, in de tekeningen, is die zwart-wit."

"Wat Rinus maakt, zijn eigenlijk documentaire-illusies: je ziet de strijd tussen de werkelijkheid en de niet-werkelijkheid", aldus artistiek directeur van het SMAK Philippe Van Cauteren. "Hij speelt de hoofdrol in zijn eigen artistieke wereld, zonder dat het een zelfportret wordt. Hij is de spin in zijn eigen web. In zijn werk zit bovendien een soort melancholie, die zeldzaam is vandaag."

Vaderschap

Op ook privévlak gaat het Van de Velde voor de wind. Binnenkort wordt hij voor het eerst vader, van een tweeling. "Zij kunnen gerust mee in het kunstverhaal komen. Ik kijk uit naar de komst van mijn kinderen en zie hen zeker niet als een obstakel. Ik heb heb altijd manieren gevonden om kunst en het dagelijkse leven in elkaar te laten overvloeien. Ik ben natuurlijk nog nooit vader geworden, dus ik weet niet precies hoe dat zal gaan."

De tentoonstelling "Donogoo Tonga" opent vrijdagavond zijn deuren, en loopt drie maanden. De opening bezorgt Van de Velde niet bepaald zenuwen. "Ik ben blij met wat ik gemaakt heb. Het enige waar ik nerveus over ben, is dat er geen volk zou komen opdagen."