"Rusland gebruikt Syrische vluchtelingen als wapen"

Rusland en het Assad-regime gebruiken de Syrische vluchtelingen als "een wapen tegen Europa". Dat heeft de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, opperbevelhebber van de NAVO, gezegd. De generaal ziet ook een verband met de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Generaal Breedlove is niet de eerste die dergelijke zware beschuldigingen in de mond neemt tegenover Moskou en Damascus, maar hij is wel de hoogst geplaatste.

Volgens de NAVO-opperbevelhebber is het duidelijk: de Russen gooien niet-geleide bommen op burgerdoelen in Syrië en de helikopters van de Syrische leider Bashar al-Assad gebruikten de gevreesde vatenbommen om paniek te veroorzaken bij de burgerbevolking.

Op die manier brachten Poetin en Assad doelbewust de vluchtelingenstroom richting Europa op gang en proberen ze druk te zetten op de Europese bondgenoten, aldus Breedlove. De generaal beschouwt Rusland overigens "als een existentiële bedreiging op lange termijn voor de Verenigde Staten en voor zijn Europese bondgenoten en partners".

Hij verwijst daarmee naar Oekraïne, waar Moskou volgens hem nog altijd probeert om het land te destabiliseren. De laatste 24 uur zijn er volgens Breedlove 71 aanvallen van pro-Russische rebellen geweest in dat gebied. 

De Verenigde Staten hebben overigens opnieuw meer geld opzij gezet om de troepen in Europa te versterken. Bovendien zijn die troepen nu ook meer naar het oosten van Europa gestuurd, waar dat voorheen niet het geval was.